5G v iPhonech až v roce 2020, Androidy už příští rok

Uvedení 5G sítí se může zdát daleko. Vždyť o nich někteří zatím ani neslyšeli a my v ČR si teprve zvykáme na LTE. Faktem ovšem je, že v zahraničí už sítě páté generace spouštějí a výrobci mobilů chtějí být připraveni. Apple však chce vyčkat.

Není to ojedinělý scénář. Apple co se týče mobilních sítí nebyl nikdy průkopník a zůstával většinou generaci nebo dvě pozadu. Cupertino čekalo, až bude daná technologie odladěná anebo až mu to bude zapadat do jeho vize a konceptu, podobně jako s Dual SIM podporou.

Konkurence ale jde 5G sítím vstříc. Výrobce modemů Qualcomm, se kterým je Apple v soudní při kvůli údajnému předání informací Intelu, už oznámil, že všichni hlavní výrobci Android smartphonů už mají objednány 5G modemy pro příští rok.

iPhone 5G síť a Samsung Note

Mezitím v Intelu, který se stal prozatím jediným dodavatelem modemů pro iOS zařízení, aktivně vyvíjí svůj 5G modem. Apple by tak rád upřednostnil opět pouze jednoho dodavatele a nespoléhal na Qualcomm s nímž poslední spolupráce nevyšla dle očekávání. Proto se nechaly interní zdroje Applu slyšet, že první 5G iPhone přijde až v roce 2020.

Českého uživatele tato zpráva patrně tolik trápit nebude, neboť na rozdíl například od USA, Japonska nebo Jižní Koreje u nás termín spuštění 5G zatím není znám. Vodafone jej otestoval za pomocí Huwaei v Karlových Varech, ale přesné datum spuštění neuvedl. Technologii aktivně testuje i zbytek „velké trojky“, tedy T-Mobile a O2. Vzhledem k faktu, že dosud ani neproběhla dražba kmitočtů, na kterých by 5G sítě mohly fungovat, je jejich uvedení spíše nejasné.

Závěrem dodejme, že zatímco v USA dostal čínský výrobce Huawei stop a tamní sítě nepostaví, u nás s touto firmou ohledně 5G vyjednávají všichni tři operátoři.

Zdroj: MacRumors