Apple údajně snižuje objednávky dílů pro iPhone XS a XR

Dodavatelské řetězce začínají šířit zprávy o tom, že Apple pomalu snižuje objednávky dílů pro iPhone XS a XR. Analytici odhadují, že se novým modelům nedaří, jak se očekávalo. Jenže podobný scénář jsme zažili už loňský rok s iPhone X. Jak se tedy věci mají?

Apple zřejmě neodhadl zájem o nové smartphony iPhone XS / XS Max a XR. Momentálně proto snižuje objednávky dílů u svých dodavatelských řetězců a ty šíří poplašné zprávy. Pravdou je, že prodeje opravdu klesají a očekávání nenaplnil ani čínský trh.

Na druhou stranu však klesá celkově poptávka po smartphonech. Trh je nasycený a v podstatě není příliš kam růst, ačkoli by všichni zcela jistě rádi rostli donekonečna. Apple má naštěstí mechaniky, jak si udržet zisky i přes slabší prodeje.

iPhone XS, XS Max a XR

Jedním z nich je neustálé navyšování ASP – Average Selling Price (průměrné prodejní ceny), díky které Apple prodá méně smartphonů, ale za více peněz. Tím si zisky nejen drží, ale i mírně roste. Druhou technikou je širší portfolio starých modelů, které jsou kontrastně nabízeny s vlajkovými loděmi a působí tak jako „levná“ a dostupná alternativa. Lidé na toto slyší.

Panika dodavatelských řetězců tak může znamenat problémy primárně pro ně samotné. Objednávky iPhonů XR údajně klesly o celou třetinu, zatímco modely XS / XS Max pouze v jednotkách procent. Akcie Applu mezitím poklesly o 5 %, neboť se špatná nálada přelévá i na akciový trh.

Jenže podobné zvěsti se šířily už loni. Model iPhone X měl být jedno čtvrtletí propadák, aby nakonec za celou dobu od svého uvedení na trh vyšel vítězně s titulem nejoblíbenější a nejprodávanější smartphone.

Apple už však nyní nehlásí počty prodaných kusů, ostatně jako třeba Samsung, tudíž přesných čísel se patrně již nedobereme. Situace pro Cupertino ovšem špatná nijak nebude, jelikož zatímco smartphony stagnují, služby prudce rostou. Na zisk si tedy Apple zcela jistě přijde.

Nejprodávanější produkty října jsou AirPods a Lightning na 3,5 mm adaptér

Zdroj: 9to5Mac