Spekulace o Macu s ARM se opět vrací

Známý analytik Ming-Chi Kuo přišel s další analýzou. Ta se tentokrát týká ARM procesorů a jejich předního výrobce TSMC, který je rovněž i exkluzivním dodavatelem Applu. A s narůstajícím výkonem přichází opět otázka, kdy je Apple nasadí ve svých počítačích.

Už před pár lety Apple rozvázal smlouvu se Samsungem a TSMC se tak stal jediným dodavatelem ARM procesorů. Apple tehdy učinil rozhodnutí na základě více faktorů, ale mezi ty důležité patřily i schopnost vyrábět potřebné množství procesorů a dodržet návrh vlastních Apple Ax procesorů založených na platformě ARM.

Kuo nyní dodává, že TSMC s Applem už spolupracuje na nástupci Apple A12, takže se partnerství minimálně o rok prodlouží. Dle Kua však vzájemná spolupráce bude fungovat minimálně několik let. TSMC totiž jako jediný dokáže rychle inovovat výrobní proces. Jako jeden z prvních přinesl 7 nm výrobní proces a neustále se posouvá dále.

Proč tedy Kuo očekává procesory ARM v počítačích od Applu? Dle jeho analýzy se vlastní procesory Applu už dostaly na úroveň klasických desktopových od Intelu na platformě x86. A nejde jen o výkon, jelikož Intel má posledních pár let potíže přejít na lepší výrobní procesy pod 10 nm. Dostáváme se tak do situace, kdy budeme mít v kapsách opravdu výkonnější počítače, než na stolech (respektive v laptopech).

Intel navíc dodává procesory celému trhu a poslední dobou nestíhá. Apple rovněž tlačí na cenu, ze které dle informací Kua Intel nechce až tak moc slevit. Jde prý také o úpravy, které se do Maců dělají a které způsobují často zpoždění.

Kuo navíc očekává, že ARM Mac přijde brzy. A zanedlouho bychom se mohli dočkat i bájného Apple Car, které bude rovněž využívat vlastní procesory Apple Ax.

Dává to smysl? Uvidíme.

Zdroj: MacRumors