Patent Applu popisuje umělou inteligenci detekující chodce a překážky při jízdě v noci

Dosud víme jen velmi málo o tajemném projektu „Titan“, kterým se pravděpodobně v Applu označuje vývoj vlastního systému do aut nebo přímo samořiditelného auta. Občas však vyplynou na povrch malé střípky a jedním z nich je nedávno podaný patent.

V patentové přihlášce se Apple věnuje třem různým bodům, díky kterým by měla být jízda autem bezpečnější. Umělá inteligence tak bude schopná detekovat nejen chodce, ale i ostatní překážky na vozovce při jízdě v noci.

Při první detekci překážky vůz automaticky nasměruje světlomety k nebezpečí. Poté zapne jiný druh výstražných světel tak, aby poznaly, že mění plánovanou trasu (objíždí překážku).

Systém by měl spoléhat na databázi tvarů a vzorců pohybu možných překážek.

Způsob osvětlení zorného pole pro vozidlo zahrnuje: přijímání informací o scéně zorného pole vozidla z jednoho nebo více snímačů, kdy komunikuje s kontrolkou světla; analýzu informací o scéně s detekcí přítomnosti objektu v zorném poli; klasifikaci objektu pomocí zjištění informací o scéně a porovnání s databází známých objektových profilů; předpověď umístění klasifikovaného objektu v zorném poli vozidla; a promítání světel na předpokládané místo objektu skrytého v zorném poli vozidla.

(patent)

Zatímco patent zařazuje tuto funkcionalitu do kategorie asistent řízení, stejná technologie by ovšem mohla spadat pod samořiditelná auta se systémy detekce překážek.

Apple pod označením projekt „Titan“ nějakou formu samořiditelných aut vyvíjí. V letošním roce podepsal spolupráci i s vybranými automobilkami, více než kusé informace ale dosud nejsou známy. Uvidíme tedy až v budoucnu.

Zdroj 9to5Mac