Co Apple nepředstavil a co potichu zmizelo – iPhone SE, AirPower, sluchátkový konektor a ti další

Včerejší Keynote se nesla v duchu představování jablečných novinek. Dočkali jsme se opravdu trojice iPhone Xs, iPhone Xs Max a iPhone Xr. Přišly nové Apple Watch Series 4 s větším displejem. Ostatně tak, jak analytici odhadovali. Co ale zmizelo nebo nepřišlo? Kam se poděla iPad Pro? Nabíjecí podložka AirPower? A kde je iPhone SE?

Nedávno jsme psali o tom, že se Apple chce primárně zaměřit na velké obrazovky, neboť majitelé větších smartphonů mají také větší chuť utrácet. Včerejší Apple Keynote „Gather Round“ to potvrdila. Trojice nových iPhonů vměstnala do svého těla větší displeje, díky bezrámečkové úpravě.

Konec iPhone SE

Čím se však Apple nepochlubil přímo, bylo ukončení prodeje velmi oblíbených a hlavně cenově dostupných modelů iPhone 6s a iPhone SE. Zejména druhý jmenovaný byl velmi častou volbou pro uživatele, kterým vyhovovaly rozměry, ergonomie pro práci v jedné ruce a „akorát“ displej 4“. Apple tím nepřímo ukončil naděje, že přijde nástupce nejmenšího a nejlevnějšího iPhone.

Roli dostupného modelu teď přebírá iPhone 7, jehož cena je ale posazena na 13 490 Kč. Sedmička je tedy výrazně dražší, než byl iPhone SE.

[HTML1]

Bez 3,5 mm adaptéru

Apple už ve svém portfoliu rovněž nemá telefon s podporou standardního 3,5 mm sluchátkového konektoru. Navíc letošní modely iPhone Xs, Xs Max a Xr nemají v balení ani adaptér Lightning na 3,5 mm jack. Cupertino ukazuje jasně cestu vstříc bezdrátové budoucnosti. Kdyby někdo přeci jen adaptér potřeboval, může si jej dokoupit zvlášť.

Žádná USB-C nabíječka

V balení se nakonec nedočkáme ani USB-C nabíječek. Stále jde o stejnou nabíječku s USB-A konektorem, čemuž příliš nerozumíme, když už zde máme třetí generaci MacBooků Pro, vybavené pouze USB-C konektory. Nabíječka navíc vypadá jako standardní s 5 W příkonem, ač to prozatím potvrdit nelze.

AirPower zmizela

Apple ani slovem nezavadil o AirPower. Mělo jít o bezdrátovou nabíjecí podložku, na které byste byli pomocí indukčního nabíjení schopni nabít společně Apple Watch, AirPods a iPhone. Původně měla přijít na trh letos, jak Apple tvrdil. Avšak na včerejší Keynote o ní nepadlo ani slovo. Navíc potichu zmizely z oficiálního webu Applu veškeré zmínky o AirPower jako takové. Kdo ví, jestli a kdy ji Apple vůbec uvede na trh.

AirPods, iPad Pro a Macy a ti další

Apple se nevěnoval ani novým AirPods, které měly dostat pouzdro pro bezdrátové indukční nabíjení. To má dost možná souvislost s AirPower, o níž nepadlo ani slovo. Rovněž jsme se nedočkali nového modelu iPadu Pro s bezrámečkovým displejem a Face ID. Apple dle očekávání zcela opomenul své počítače Mac, které nadále setrvávají u zastaralých procesorů. Vybájený levný nástupce MacBooku Air samozřejmě také nepřišel.

Třeba se dočkáme na říjnové Keynote, kterou všichni analytici očekávají. Mimochodem musíme uznat, že oba přední analytici Ming-Chi Kuo a Mark Gurman opět odhadli a postupně odhalili vše s předstihem a téměř přesně. Je vidět, že mají opravdu velmi spolehlivé zdroje a Applu se stále nedaří zabránit všem únikům.

Zdroje server MacRumors