Nové iPhony mohou nabrat zpoždění díky počítačovému viru v továrnách TSMC

Analytici předpokládají zdržení nových modelů iPhonů z důvodu nečekaného výpadku dodavatele čipů TSMC. Ten byl zasažen počítačovým virem, který vyřadil z provozu hned několik továren. Ačkoli se dodavatel dušuje, že se výroba brzy obnoví na maximální kapacitu, zpoždění může Apple zasáhnout.

TSMC vydalo vyjádření, kdy očekává dopad okolo 3 % na celkové příjmy za třetí čtvrtletí. Může se to zdát málo, ale při výrobních obrátkách společnosti půjde i tak o velké číslo.

Ačkoli by všechny továrny měly naskočit dnes, případně v průběhu zítřka, výpadek půjde znát. Shodují se na tom analytici snad všech médií a Reuters například dodává, že výroba čipů Apple A bude dočasně omezená.

Mark Li, analytik Sanford C. Berstein, v nedělní zprávě říká, že technologický gigant Apple je jedním ze zasažených zákazníků, ačkoli rychlé obnovení výroby by mělo zbrzdit dopad na čtvrté čtvrtletí…

KGI Securites ve svém pondělním vyjádření zmiňuje, že některé z 12“ waferů TSMC mohou být zpožděny, což bude mít malý vliv na start prodejů nových smartphonů iPhone. Dodává, že „dodavatelský řetězec se obvykle připravuje na tyto problémy a v přípravné fázi vyrábí nadměrné množství čipů pro odběr.“

Problém však ukazuje, jak zranitelná je výroba iPhonů. Zejména proto, že Apple při výrobě čipů Apple A spoléhá pouze na jednoho dodavatele, zatímco u jiných komponent využívá více výrobců. Pomáhá mu to nejen při vyjednávání o ceně, ale také tím předchází situacím podobným této.

Jediný silný konkurent na poli čipů Samsung zatím ale nedosahuje kvalit výrobního procesu TSMC, a tak má Apple zatím exkluzivní smlouvu s TSMC.

Zdroj 9to5Mac

Jeden myslel na “Nové iPhony mohou nabrat zpoždění díky počítačovému viru v továrnách TSMC

  • avatar
    07. 08. 2018 (07:33)
    Trvalý odkaz

    Díky? Snad kvůli, ne?

Komentáře nejsou povoleny.