Apple prodal nejméně Maců za poslední čtvrtletí od roku 2010

Včerejší hospodářské výsledky Applu byly rekordní. Zisky se opět navýšily a rostla i hodnota akcí směrem k výšinám. Trochu v pozadí pak zůstaly výsledky v jednotlivých kategoriích a stín, který vrhají ty úspěšné z nich jako iPhone a iPad na prodeje Maců. Ty byly za posledních osm let naopak nejhorší.

Ono se v podstatě není příliš čemu divit a odráží to i náladu zákazníků. Apple prodal 3,72 milionů Maců, což je solidní pokles oproti stejnému čtvrtletí v loňském roce, kdy prodal 4,29 milionů Mac. Navíc první čtvrtletí od roku 2013, kdy prodeje jablečných počítačů spadly pod hranici 4 milionů.

Roční procentuální pokles dosáhl hodnoty 13 %. Navíc čtvrtletní zisky z prodeje Maců spadly o celých 5 %. To zní možná jako zanedbatelná hodnota, když si Apple příjmy nažene v jiných kategoriích, ale je to nepříjemný signál, že by Apple neměl počítače zanedbávat.

Důvod je však jasný. Kromě iMacu pro až do července nebyl žádný z počítačů výrazně aktualizován. Většina portfolia zamrzla na hardware z roku 2017 (12“ MacBooky, 13“ MacBook Pro bez Touch Baru, všechny iMacy). Stařičký MacBook Air spoléhá na výbavu z roku 2015 a mírnou aktualizaci v podobě navýšení taktů procesoru nemůžeme vůbec počítat. Nejhůře pak na tom je Mac mini, na kterého sedá prach od roku 2014 a Mac Pro, jenž se dočkal aktualizace v roce 2013.

Trochu lepší situace nastala u MacBooků Pro s Touch Barem, ale jejich prodeje se teprve projeví v aktuálním čtvrtletí.

Internetem kolují zvěsti o velké říjnové aktualizaci (nikoli revoluci), jenž by měla omladit značnou část portfolia, včetně počítačů roky opomíjených. Necháme se tedy překvapit.

Zdroj MacRumors