Nové MacBooky překvapí výkonem – nový 13“ model poráží loňský 15“

Je to sotva týden od uvedení aktualizovaných modelů MacBooků Pro s Touch Barem a internet už je plný testů výkonu. Jenže tentokrát je opravdu o co stát, jelikož nárůst je nejvýraznější za poslední roky. Nejnovější 13“ model dokonce poráží loňskou patnáctku. A to je co říct. Navíc v testu rychlosti disků Apple drtí konkurenci.

Zakladatel benchmarkovacího serveru Geekbench John Poole vypíchnul výsledky testů nejnovějších MacBooků Pro. A opravdu je nad čím žasnout, neboť v Apple stáji jde o nárůst výkonu dosud nevídaný. Za vše může nejnovější architektura Intel Coffee Lake.

Jednojádrové testy nových MacBooků Pro 2018 s Touch Barem ukazují nárůst mezi 12 – 15 % zatímco vícejádrové 39 – 46 % oproti stejně vybaveným modelům z roku 2017.

Nové 15“ modely disponují šestijádrovými 2,9 GHz Intel Core i9 procesory s Turbo Boost až 4,8 GHz zatímco maximem loňských byl čtyřjádrový 3,1 GHz Core i7 s Turbo Boost 4,1 GHz.

Podobně u 13“ jsou v nejvyšší konfiguraci dostupné čtyřjádrové 2,7 GHz Core i7 s Turbo Boost 4,5 GHz oproti dvoujádrovému Core i7 3,5 GHz s Turbo Boost na 4,0 GHz. Zde vidíme nárůst až 84 % oproti loňským modelům.

Poole přičítá výrazný nárůst výkonu vyšším taktům Turbo Boostu a u patnáctipalcových modelů i použití plnohodnotné DDR4 RAM namísto nízkonapěťové LPDDR3. Poole rovněž upozorňuje, že nárůst se může ještě nepatrně zvýšit, neboť macOS provádí několik dní na pozadí různé úkony včetně indexování souborů pro Spotlight a podobně.

Nové MacBooky Pro s Touch Barem rovněž překvapí úžasnou rychlostí SSD. Ve výsledcích předhání nejen loňské modely ze své stáje, ale drtí také konkurenci.

Laptop Mag testoval nový 13“ MacBook Pro 2018 s Core i7, 16 GB RAM a 512 SSD. Výsledky byly ohromující a server označil nový modelu MacBooku jako nejrychlejší laptop všech dob.

K výsledkům určitě pomáhá i nový APFS file systém, starající se o správu souborů na disku a práci s nimi.

Jediný test kde Apple nesahal ani po paty konkurenci byl grafický výkon. Ačkoli s novými procesory přichází lepší Intel Iris Plus 655, konkurence se nebojí ve stejné cenové hladině osadit dedikované karty AMD nebo NVidie, které Intelu hravě utečou. Navíc mohou roli hrát i oficiální ovladače výrobců, které jsou na rozdíl od těch Applovských pravidelně aktualizovány a vylepšovány.

Celkově však výkonem nové modely určitě překvapí a ve vyšších konfiguracích opravdu předvedou, co umí. Záleží tedy, jak hluboko máte do peněženky, jelikož vyšší modely se hravě přehoupnou přes stotisícovou hranici.

Zdroj MacRumors, MacRumors