Některé nové MacBooky Pro 2018 a iMac Pro mají zřejmě chybový čip T2

Malá část uživatelů nových MacBooků Pro hlásí potíže na oficiálních Apple Support Communities. Na těchto fórech se objevují logy a screenshoty s takzvaným „kernel panic“, což je obdoba známé modré smrti z konkurenčních Windows. Indicie směřují k čipu Apple T2, jelikož podobnými potížemi trpěly v době uvedení také iMacy Pro.

Mnoho z těchto problémů se týká bridgeOS, což je firmware, který obsluhuje na logické desce mnoho funkcí včetně čipu T2.

Podobné problémy s kernel panic začaly přesně při uvedení iMacu Pro do prodeje, který má také tento čip. Lze tedy usoudit, že mezi oběma případy je určitá souvislost.

Apple T2 integruje několik komponent, které byly předtím samostatné jako management controller, audio controller a SSD controller (plus další řadiče). Rovněž obsahuje velmi důležitou věc a tou je tzv. Secure Enclave koprocesor sloužící pro zabezpečení a šifrování, včetně Touch ID.

Zástupce Applu na fóru nabídl několik možných řešení problému od vypnutí File Vault nebo funkce Power Nap, ale žádná z nich očividně nefunguje.

Apple dle serveru MacRumors už celou záležitost řeší, ale nic konkrétního nesdělil.

Obecně se doporučuje všem majitelům nových MacBooků Pro aktualizovat na macOS 10.13.6 High Sierra Supplemental Update, který obsahuje nový firmware řešící problémy s klesáním výkonu v zátěži  a přehřívání.

Na druhou stranu dle uživatelů tato aktualizace neřeší problém s kernel panic. Apple by však měl dle svých slov už problém řešit.

Zdroj MacRumors