Displeje Apple Watch se mohou samy odlepit a Apple už má na krku žalobu

Objevil se nový soudní spor v USA proti Cupertinské společnosti. Tentokrát jde o Apple Watch a jejich displeje, které se mohou v určitých případech samovolně odlepit. Navíc je nemusíte nijak fyzicky poškodit a očividně jde o konstrukční vadu. Jsou známy případy i v České republice.

Soudní dokumenty ukazují, že vada se týká všech generací hodinek od Series 0 až po současné Series 3. Mají totiž dosud nezměněnou konstrukci a případy odlepeného displeje se objevují u všech Apple Watch.

Právní spor vyvolal občan ze Severní Kalifornie. Apple údajně prodal miliony hodinek trpících touto chybou (očividně) nejen ve Spojených Státech, a přitom o chyběl „věděl, nebo měl vědět“. Apple před zákazníky prý aktivně skrývá veškeré informace o této vadě.

Žalující strana dodává že interní nařízení Applu stanovují „popřít jakoukoli existující vadu, zapírat, svést případné poškození na vlastní vinu zákazníka a odmítnout reklamaci,“ což znamená že zákazník je často nucen platit drahé poplatky za servis.

Pozáruční oprava nebo oprava nespadající pod záruku stojí u Apple Watch v USA od 229 USD (cca 5100 Kč) až po 329 USD (cca 7300Kč) mimo nejvyšších modelů, kde je logicky ještě dražší.

Odloupnutý displej Apple Watch Series 2

Žalobcem je Kenneth Sciacca, který si v prosinci 2016 zakoupil své Apple Watch Series 2. V březnu letošního roku je sundal z nabíječky a krátce poté z nich zcela odpadl displej.

To však není ojedinělý případ, neboť oficiální fóra podpory Applu – Apple Support Communities jsou takových případů plná. A také sociální sítě Facebook, Twitter anebo Reddit.

Apple po čase uznal problém s vadnými bateriemi, které se mohly nafouknout a vytlačit displej Apple Watch Series 0 a Series 2. Nabízí po tři roky bezplatnou opravu u těchto modelů za předpokladu, že se jedná o tuto konkrétní chybu. Na jiné vady se však tato bezplatná oprava nevztahuje.

Společnost Apple je obviněna z nezákonných obchodních činů a praktik, které porušují zákon o podnikání v Kalifornii, a porušují zákon o ochraně spotřebitelů v Kalifornii a zákon o záruce Magnuson-Moss.

Stížnost směřuje k náhradě škody, která by žalobci plně odškodnila za veškeré ztráty způsobené údajnou vadou Apple Watch plus další úlevu, kterou by soud považoval za vhodnou.

Den před sepsáním tohoto článku se nám do redakce dostala zpráva od Českého čtenáře, který popsal velmi podobný příběh. Po přiložení svých Apple Watch na nabíječku se po chvíli objevila mezera mezi displejem a šasi hodinek a následně se celý displej odloupl. Nejde tedy pouze o vadu vyskytující se v USA, ale celosvětově

Zdroj MacRumors