Apple zvažoval odstranění Lightning konektoru z iPhone X

Dobře informovaný reportér Mark Gurman sdělil, že Apple původně zamýšlel vydat iPhone X bez Lightning konektoru. Nakonec však inženýři k tomuto kroku nedospěli, ač posun tímto směrem je zřejmý. Gurman však popsal vizi Applu, kterou chce v budoucnu naplnit. 

Jedním z důvodů, proč nakonec Lightning zůstal, bylo v té době pomalejší bezdrátové nabíjení. Nyní však máme k dispozici bezdrátové nabíječky srovnatelné, případně i rychlejší než klasické drátové.

Dle Gurmana však Apple následuje zcela jasný cíl a vizi, kterou razí šéf designu Applu Jony Ive. Konečným cílem „je jeden kus skla“ bez jakýchkoli rušivých elementů. Apple při tažení za touto vizí postupně hodlá odstranit vše drátové a také fyzická tlačítka.

A ovoce této vizi sklízíme již nyní. Sluchátka AirPods s čipem W1 a W2, která pomáhají překlenout absenci sluchátkového konektoru. Bezdrátové nabíjení v modelech iPhone 8 / 8 Plus a X. Postupné odebírání fyzických tlačítek, jako to je v iPhone X.

Odstranění Lightningu by však prozatím bylo příliš velkým soustem. Ačkoli argument, že jej potřebujeme při synchronizaci dat do Macu a PC se zdá být už lichý, ztrátu hromady příslušenství už přehlédnout nemůžeme. Navíc samotný Apple v rámci certifikovaného příslušenství (MFI) vybírá nemalé licenční poplatky.

Každopádně i na straně příslušenství se hýbou ledy. Mimo bezdrátových sluchátek se objevují také Bluetooth herní ovladače, bezdrátové nabíječky anebo bezdrátové CarPlay systémy.

Možná nakonec bude přechod na bezdrátovou budoucnost méně bolestivý, než přechod od 30 pin Dock konektoru na moderní Lightning v roce 2012 anebo odstranění sluchátkového jacku s modelem iPhone 7. V obou případech se však většina uživatelů poměrně rychle adaptovala.

Zdroj MacRumors