Apple začal řešit problémy s klávesnicemi MacBooků a MacBooků Pro

Apple v pátek zahájil program opravy klávesnic pro všechny modely MacBooků a MacBooků Pro vybavenými novým motýlkovým mechanismem. Jablečná firma tak chce konečně reagovat na problémy se zasekávajícími a nefunkčními klávesami, jejichž opravu si dosud museli zákazníci hradit sami. 

Podle oficiálního vyjádření Applu mohlo „malé procento“ klávesnic MacBooků a MacBooků Pro z let 2015 až 2017 trpět výše popsanými potížemi. Dle ohlasů čtenářů však jde o poměrně rozšířený problém a nikoli malé procento.

Nový motýlkový mechanismus sice dovolil snížit celkový profil MacBooků, ale daní za to je poruchovost klávesnic. Stačí totiž i smítko prachu nebo vlas a klávesa může přestat kompletně reagovat. To se u předchozích generacích stávalo spíše výjimečně.

Nůžkový mechanismus vs motýlkový mechanismus nových MacBooků

Apple v dokumentu uvádí, že zákazníci mohou donést postižený MacBook nebo MacBook Pro do Apple Storu nebo Autorizovaného Apple servisu (v ČR Český servis) a po konzultaci, zda jde o samovolnou vadu klávesnice, bude počítač zdarma opraven.

Nárok na bezplatnou opravu mají pouze tyto přenosné počítače:

  • MacBook (Retina, 12-­inch, Early 2015)
  • MacBook (Retina, 12­-inch, Early 2016)
  • MacBook (Retina, 12-­inch, 2017)
  • MacBook Pro (13­-inch, 2016, Dva Thunderbolt 3 Porty)
  • MacBook Pro (13-­inch, 2017, Dva Thunderbolt 3 Porty)
  • MacBook Pro (13-­inch, 2016, Čtyři Thunderbolt 3 Porty)
  • MacBook Pro (13-­inch, 2017, Čtyři Thunderbolt 3 Porty)
  • MacBook Pro (15-­inch, 2016)
  • MacBook Pro (15-­inch, 2017)

Žádných jiných počítačů ani příslušenství se tento výměnný program netýká. Uvedené modely mají nárok na výměnu vadných klávesnic po dobu 4 let od zakoupení počítače u prodejce.

Apple opraví závadu výměnou nefunkčních kláves nebo výměnou celého horního dílu šasi s klávesnicí pouze v případě, že se neprokáže poškození uživatelem. To znamená například polití klávesnice tekutinou nebo nepovolené modifikace klávesnice.

Dosud byli všichni zákazníci nuceni za výměnu anebo opravu klávesnice platit až 500 USD. Situace však vedla k protestům zákazníkům a dvěma žalobám na společnost Apple. Tisíce lidí rovněž podepsaly petici, která volala po změnách přístupu Applu.

Ta můžeme nyní označit za vyslyšenou, neboť nový výměnný program v podstatě pokrývá požadavky signatářů.

Zdroj MacRumors