Apple si objednal o 20 % méně součástek pro nové iPhony

Apple se letos drží více zpátky o objednal si u dodavatelských řetězců téměř o 20 % méně součástek pro druhou polovinu roku 2018. Předpokládá se, že Apple chce zaujmout opatrnější postoj oproti loňsku. 

Řečí čísel by se měl celkový počet vyrobených jablečných smartphonů snížit ze 100 milionů kusů iPhone 8, 8 plus a X na 80 milionů kusů nových iPhonů. Akcie Applu na to reagovaly mírným poklesem.

„Apple je celkem konzervativní co se týče objednávek pro nadcházející modely iPhonů, tvrdí jeden ze zdrojů pocházejících přímo z dodavatelského řetězce. Pro tři nové modely je plánováno o 20 % méně objednávek než loni,“ dodal zdroj serveru Nikkei Asian Review.

Zpráva Nikkei se prolíná s prohlášením známého analytika Ming-Chi Kuo, který odhaduje start prodeje nových iPhonů už na září 2018, ačkoli ten levnější z nich by mohl přijít o něco později (očekávají se tři modely, dva OLED s 5,8“ a 6,5“ displejem a poté levnější LCD s 6,1“ obrazovkou).

„Produkce LCD modelů není na uspokojivém tempu, ale zlepšuje se. Cenově vyvážený LCD model bude nástrojem Applu jak zvýšit celková čísla prodejů vše nových smartphonů a dodavatelské řetězce dělají vše proto, aby se LCD varianta dostala do regálů co nejdříve,“ dodává zdroj.

Apple se letos na své OLED vlajkové modely připravil dopředu tak, aby se stihlo uvedení už v září a nedošlo ke zpoždění jako u iPhone X, který byl nakonec uveden až v listopadu 2017. Součástky ke konečnému smontování by měly Foxconnu a Pegatronu dorazit už v červenci, zatímco pro LCD model v srpnu.

Všeobecně se všechny zdroje shodují na uvedení tří modelů pro letošní rok. Nástupce současného iPhone X s 5,8“ obrazovkou, poté větší model přezdívaný „iPhone X Plus“ s 6,5“ obrazovkou a levnější model s 6,1“ LCD displejem. Cenově by za LCD variantu mohl Apple chtít něco mezi 600-700 USD, zatímco další telefony by byly v rozmezí 800-900 USD a 900-1000 USD bez daně.

Zdroj MacRumors