Tříčočkový fotoaparát na iPhone z důvodu 3D a vylepšeného zoomu

Apple uvede alespoň jeden model jablečného smartphonu s tříčočkovým fotoaparátem. Tak to tvrdí alespoň zdroje, které se zabývají rozšířenou realitou a přihlíží k faktu, že ostatní výrobci už se na tuto cestu vydali. Argumenty dávají smysl.

Analytička Deutsche Securities Jialin Lu totiž věří, že Apple se ještě více zaměří na rozšířenou realitu. A právě díky ní by značně těžil iPhone z tříčočkového fotoaparátu, který by lépe měřil hloubku objektů z různých úhlů metodou zvanou triangulace.

Podobně jako TrueDepth systém využívaný čelními senzory na iPhone X pro Face ID by zadní tříčočkový systém mohl zlepšit vnímání 3D prostoru a zdokonalit tak funkce rozšířené reality.

Apple se o tuto problematiku dlouhodobě zajímá a testoval například metodu založenou na odrazu laserového paprsku pro vytvoření 3D modelu objektu. Avšak Lu věří, že Apple se nakonec vydá cestou tříčočkového fotoaparátu.

Tim Cook dlouhodobě vyjadřuje zájem Applu hrát prim v oblasti rozšířené reality. Minulý rok uvedl ARKit, díky kterému ji mohou využívat všichni vývojáři a programovat aplikace pro iOS 11.

Tříčočkový fotoaparát přináší ještě jeden benefit v podobě vylepšeného optického zoomu. Současné modely iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus a iPhone X zvládají dvojnásobný optický zoom a režim portrétu s rozostřením pozadí.

První tříčočkový smartphone Huawei P20 Pro však ukazuje, že smartphony mohou dosáhnout i 3x optického zoomu. Primární čočka tohoto telefonu má 40 megapixel, sekundární 20 megapixel a třetí pomocná 8 megapixel.

Díky této kombinaci a schopnostem hardwaru momentálně okupuje Huwaei žebříček DXO Mark, kde v kvalitě fotografií poráží i špičkové telefony jako je iPhone X nebo Google Pixel 2.

Je tedy dost možné, že Apple naskočí do stejného vlaku a v blízké budoucnosti rovněž vydá iPhone s třemi čočkami.

Zdroj MacRumors