Žádost u regulačního úřadu naznačuje příchod iPhone SE 2

Apple podal žádost k regulačním úřadům a přihlásil nové modely iPhone. Shodou okolností je to tentýž Eurasijský regulační úřad, jehož databáze v minulosti odhalila příchod například AirPods, iPhone 7, nových MacBooků anebo aktuálního iPadu 2018. Nyní byla objevena žádost s novými modelovými čísly iPhonů. 

Sériová čísla jablečných odhalil ve zprávě server Cosnsomac. Jedná se celkem o jedenáct modelových čísel, která dosud nejsou používána u žádného aktuálně prodávaného iPhone.

Zařízení se obvykle objevují v databázi regulačního úřadu měsíc před uvedením. Tato konkrétní sériová čísla iPhonů byla zadána 17. dubna, což naznačuje příchod nových zařízení někdy na přelomu května a června.

Eurasijská ekonomická komise má databázi, která už v minulosti předvedla neskutečnou přesnost. V tomto případě, kromě informace, že jde o smartphony s operačním systémem iOS 11, moc nevíme.

Můžeme téměř jistě prohlásit, že nejde ani o iPhone 11 (či jak bude označen), ani nástupce iPhone X / X plus. Tři nové modely totiž přijdou až v třetím čtvrtletí 2018 a pravděpodobně již budou obsahovat iOS 12.

Na druhou stranu může jít o další barevnou variantu iPhone X. Například zlatou anebo „cihlově“ zlatou, o které se spekuluje už od uvedení jablečné vlajkové lodi. Modelová čísla však nevypadají, že by měla rozšířit řadu iPhone X.

Koncept iPhone SE 2, Martin Hajek

Technicky vzato pak zbývá prostor pro uvedení nástupce iPhone SE, médii často označovaného jako iPhone SE 2. Současný model byl uveden již v roce 2016 na jaře, konkrétně v březnu. Momentálně jsme tedy mimo klasický cyklus, ve kterém Apple odhaluje jednotlivé produkty.

Spekulace okolo iPhone SE 2 byly jednu dobu opravdu divoké a předvídaly kromě obměny interního hardware také nové šasi a celkový vzhled. Odhaduje se použití minimálně čipu A10 a možná i odebrání 3,5 mm jacku.

Pokud by iPhone SE 2 byl opravdu představen v červnu na WWDC, bylo by tomu tak po dlouhých osmi letech. Naposledy totiž vývojářská konference odhalila iPhone 4 a to v roce 2010, tehdy ještě přímo Stevem Jobsem. Od té doby jsme spíše viděli hardware z jiného segmentu, jmenovitě profesionální počítač. iMac Pro anebo chytrý reproduktor HomePod.

Komentář SuperApple:

Záznam v databázi regulačního úřadu mluví jasně a jak už minulost ukázala, opravdu se nějakého nového zařízení s iOS 11 dočkáme. Všechny zprávy a servery sice spekulují o smartphonech, ale nesmíme opomenout ani očekávanou aktualizaci iPadů Pro, které mají rovněž LTE moduly a jejich systém je rovněž iOS 11. Každopádně uvedení iPhone SE 2 by potěšilo nejednoho uživatele, a tak jim budeme držet pěsti.

Zdroj 9to5Mac