Tim Cook vyvrací sloučení světů iPadu a Macu

Ředitel Applu Tim Cook stále zavrhuje myšlenku sloučit iPad s Macem a vytvořit tak sjednocenou platformu hardware a software se stejným uživatelským zážitkem. Sdělil to pro jednoho z reportérů přímo na březnovém eventu v Chicagu.

Hned po samotné vzdělávací akci jej totiž vyzpovídal reportér Peter Wells magazínu The Syndney Morning Herald. Tim Cook jasně ujišťoval, že nevěří ve sloučení obou světů do jednoho.

„Jeden z důvodů je, že jsou úžasné tak jak jsou a maximálně jsme se snažili, aby dělali to, co umí, dobře. Pokud je začnete slučovat… musíte dělat ústupky a kompromisy. Možná by tak byla firma více efektivní, ale o tom to není,“ dodal. „Je to o tom, dát lidem prostředky, které jim pomohou měnit svět nebo vyjádřit svou vášeň či tvořivost. Takže tohle sloučení obou světů, o kterém všichni mluví, dle mě není to, co uživatelé opravdu chtějí.“

Cook tvrdí, že v práci používá většinu času Mac, zatímco iPad doma a při cestách.
„Používám vše a mám rád vše.“
 

Šéf jablečné firmy rovněž odhalil, že jeho první počítač byl Apple IIc uvedený v roce 1984.

„Prvně jsem jej využil pro projekt při studiu na technické škole. Naprogramoval jsem software pro inventarizaci.“Cook získal titul z průmyslového inženýrství na Auburn University.

Koncept MacBooku s tabletem od Avi Barel

Cookův komentář připomíná ten, který kdysi sdělil Irish Independent v roce 2015. Tehdy říkal, že Apple nemá zájem o sloučení Macu a iPadu.

„Sloučením bychom akorát dosáhli toho, že uživatelská zkušenost nebude tak dobrá, jak zákazník chce. Tudíž chceme udělat ten nejlepší tablet na světě a ten nejlepší Mac na světě. Spojením těch dvou ničeho nedosáhnete. Začali byste dělat kompromisy v mnoha směrech.“

Zatímco Mac a iPad zůstanou odlišnými produkty, Apple i nadále překlenuje propast mezi stolními a mobilními platformami. Například v roce 2014 byl představen princip Continuity s funkcemi jako Handoff a Universal Clipboard, které umožňují více bezproblémové využívání všech platforem Mac, iPhone, iPad a Apple Watch současně.

Apple může jít ještě o krok dále. V systémech iOS 12 a macOS 10.14 budou moci vývojáři naprogramovat jednu aplikaci, která bude fungovat jak s dotykovým displejem, tak s myší nebo trackpadem, v závislosti na tom, zda běží na iPhonu, iPadu nebo Macu.

Komentář SuperApple:

Apple na jednu stranu tyto snahy vyvrací, na druhou stranu jde viditelně pozorovat, jak se touto cestou nenápadně vydává. Kromě zmíněného sjednoceného vývoje aplikací na Mac a mobilní iOS zařízení jsou zde tendence přejít u počítačů k platformě ARM. Rovněž systémy macOS a iOS začínají mít mnoho společných prvků a jsou si bližší než kdykoli předtím. Na druhou stranu pak Apple aktivně propaguje iPad jako náhradu počítače, čímž si zcela protiřečí, že jde o oddělené světy. Nezapomeňme, že původně Apple nechtěl připustit, že by někdy k iPadu vyrobil stylus. Dnes používá Apple Pencil jako hlavní trhák pro prodeje nového iPadu 2018…

Zdroj MacRumors