AirPort Express v aplikaci Domácnost s podporou AirPlay 2 beta iOS 11.4

S opětovným návratem funkce AirPlay 2 do poslední betaverze systému iOS 11.4 se ukazuje, že stařičký AirPort Express stále neřekl poslední slovo. Vývojáři a testeři si totiž všimli, že v aplikaci Home (Domácnost) se AirPort Express objevuje jako druh příslušenství. 

To znamená jediné. AirPort Express bude do budoucna podporovat AirPlay 2 a Apple s ním nadále počítá, ačkoli už několikrát proběhly internetem zvěsti o celkovém ukončení výroby jablečných routerů. Funkcionalita se však týká pouze modelu vydaném v roce 2012 a starší nejsou podporovány.

Samozřejmě, AirPlay 2 ani po několika betách a neustálém odkládání není hotovou funkcí. Tudíž podpora příslušenství se ještě může změnit. Testeři hlásí, že AirPort Express se zobrazuje jako HomeKit příslušenství, ale zatím jej nelze spárovat.

S největší pravděpodobností totiž chybí příslušný firmware pro AirPort Express. Tedy podobně, jako u HomePodu, který čeká na svůj stereo režim. Jakmile bude ovládací software pro daná zařízení dostupný, budou s AirPlay 2 plně spolupracovat.

Podobně jako AirPort Express se chová Apple TV. Objevuje se v nabídce aplikace Home (Domácnost) a HomeKit ji rozpoznává jako AirPlay 2 zařízení.

Samozřejmě nikdo z nás netuší, kdy bude technologie AirPlay 2 plně dokončena a jaký bude finální seznam podporovaných zařízení. Očekává se, že iOS 11.4 vyjde těsně před vývojářskou konferencí WWDC, takže před sebou máme minimálně dva měsíce čekání a dalších betaverzí.

A jak už jsme zvyklí, Apple může AirPlay 2 z finální verze iOS 11.4 zcela odstranit. Ostatně jako při každé iteraci iOS 11. Uvidíme.

Zdroj 9to5Mac