Představí dnes Apple iPhone SE 2?

Tuto otázku si klade určitě nejeden jablečný fanoušek. Ačkoli bude dnešní Keynote primárně zaměřena na vzdělávání, očekává se představení alespoň nějakého hardware a případně softwarových aktualizací iOS.

Apple dnes zahájí tematickou vzdělávací Keynote v 17 hodin našeho času v Americkém Chicagu. Událost je netradiční i místem, jelikož se bude vše odehrávat na půdě místní střední školy Lane Tech College Prep High School. Mottem akce jsou „tvořivé nové nápady pro učitele a studenty.“ Od roku 2012 jde po dlouhých letech opět o akci primárně pro školství.

Očekávání jsou velká a zkusíme si je tedy seřadit a stručně popsat.

AirPower a AirPods

Jako velmi pravděpodobné se jeví uvedení do prodeje dlouho očekávané podložky s bezdrátovým indukčním nabíjením. Prvního představení jsme se dočkali už na zářijové Keynote loni spolu s iPhone X a 8. Veškeré zprávy naznačují brzké zahájení prodeje.

Trochu méně jisté je uvedení indukční nabíjecí krabičky pro AirPods, která bude rovněž kompatibilní s AirPower.

Levnější iPad

V loňském roce uvedená pátá generace 9,7“ iPadu by mohla získat „edu“ odnož, která by byla ještě levnější a dostupnější do škol. Náznaky hovoří o ceně 259 USD (cca 5500 Kč bez daně), aby mohl Apple přímo konkurovat Googlu a jeho ChromeBookům. Těm se poslední dobou úspěšně daří dobývat americké školství a Apple tento trend chce zvrátit.

Levnější MacBook Air nebo vstupní model MacBooku

Několik zpráv uvádí možnost příchodu levnějších modelů přenosných počítačů. Opět primárně pro sektor školství, kde jsou finanční možnosti odlišné od komerční sféry. Současné modely MacBooku Air používají opravdu zastaralý hardware, který se kromě kmitočtu procesorů od roku 2015 téměř nezměnil. Odhadovaná cena by se mohla pohybovat okolo 799 až 899 USD (17 až 19 tisíc korun bez daně).

Jako méně pravděpodobné vidíme zvěsti o 13,3“ vstupním modelu MacBooku, který by zlevnil a zcela nahradil MacBook Air v současném počítačovém portfoliu Applu.

Apple Pencil 2

V podstatě zatím není mnoho zpráv o tom, že bychom se měli dočkat Apple Pencil 2. Někteří spekulují, že Apple Pencil 2 by mohla přijít zejména z důvodu cílení na školství a že nový levnější iPad bude podporovat Apple Pencil. To vše jsou spíše opravdu jen spekulace.

iPhone X v barvách

Poslední dny se rojí zprávy o nových barvách iPhone X. Některé spekulace naznačují červenou, tedy PRODUCT (RED) jako byl červený iPhone 7 / 7 Plus loni, jiné mluví o cihlové „Blush Gold,“ a v uplynulých dnech se hodně mluví o „Gold,“ tedy zlaté.

iPhone SE 2

O nástupci iPhone SE se napsalo opravdu mnoho. Téměř všechny zdroje se shodují, že Apple opravdu pracuje na dalších modelech iPhone, včetně levnějšího a dostupnějšího. Pod ním si často všichni představují právě nástupce iPhone SE 2.

Některé zprávy naopak tvrdí, že Apple je plně vytížen přípravou nástupců iPhone X v podobě iPhone X 2 a iPhone X 2 Plus, a tak už nemá výrobní kapacity pro menší a levnější telefon. Případně se často objevují zvěsti o LCD iPhone, který zaujme po boku OLED X modelů roli toho levnějšího a dostupnějšího.

Aktualizace iOS 11.3

Apple už dříve avizoval, že se na jaře dočkáme iOS 11.3. Rovněž se blíží konec betatestování. Zatím sice nebyla vydána Golden Master, ale té se můžeme dočkat právě na dnešní Keynote. V nové aktualizaci by měla přijít Apple Classroom 2.2 s mnoha vylepšeními pro management třídy a rovněž ClassKit, což je framework speciálně pro školy.

Samozřejmě by měla aktualizace přinést rovněž vylepšení stávajících funkcí jako iCloud Messages, ARKit 1.5, nové Animoji, Battery Health (umožňující vypínat zpomalování iOS zařízení) a další.

Každopádně, co opravdu přijde, ví jen samotný Apple. Z Keynote tentokrát není živý přenos, ale některé weby budou opět nabízet textový živý přepis. Nejzásadnější novinky po akci určitě shrneme i u nás na SuperApple.cz.