Nástupce iPhone X bude možná levnější

Nová řada iPhonů včetně nástupce současného iPhone X by mohla zahýbat s cenovkami směrem dolů. Očekávané tři modely budou vycházet z dědictví současného špičkového jablečného telefonu a Apple to tak umožní snížit náklady na výrobu. 

Očekávaná sestava pro rok 2018 tvoří celkem tři modely. Prvním bude iPhone X s 5,8“ OLED displejem, dále pak OLED 6,5“ iPhone X „Plus“ a levný model v podání LCD iPhone s 6,1“ obrazovkou. Všechny modely by se však designově měly podobat a naskočit na trend bezrámečkových displejů.

Server DigiTimes tvrdí, že nový 5,8“ iPhone X bude výrazněji levnější na výrobu. Komponenty totiž buď zlevní, anebo bude mít jablečný gigant dostatečnou zásobu dílů ještě z výroby současné vlajkové lodi.

Současná americká cena 999 USD (česká 29 990,-) by teoreticky mohla klesnout, jelikož odhadované náklady na výrobu se sníží až o 10 %. iPhone X prodávaný nyní má odhadovanou cenu komponent okolo 400 USD.

Vedení Applu však nikdy nesděluje náklady na výrobu svých produktů, takže tyto odhady můžeme s notnou dávku skepticismu odmítnout. Surová cena dílů totiž není jedinou součástí konečné ceny produktu. Na druhou stranu dává smysl, že aktuální ceny komponent jsou dražší, jelikož iPhone X je prvním modelem svého druhu.

Analytik serveru DigiTimes tvrdí, že 5,8“ iPhone 2018 bude nejlevnějším modelem, ačkoli Apple údajně aktivně testuje LCD verzi s 6,1“ displejem a menší RAM.

Každopádně, cena je součástí marketingu. Apple může cenovku snížit anebo nechat ji na současné hodně, aby si navýšil marži. Teoreticky máme nyní dvě možnosti levnějšího telefonu a nejpravděpodobnější se stále jeví 6,1“ LCD iPhone, který by mohl stát okolo 800 USD. Naopak 6,5“ iPhone X „Plus“ by se stal vlajkovou lodí s prémiovou cenovkou.

Zdroj 9to5Mac