[Komentář] Nový iPad proti iPadu Pro, iPad a školství

Apple na Keynote představil omlazený model iPadu. Ve své šesté generaci přináší pokrok oproti loňskému modelu, avšak může měřit síly s iPadem Pro? Ačkoli oba nyní nabízejí podporu Apple Pencil, stále najdeme mnoho rozdílů včetně ceny. Podívejme se na srovnání a pohled redakce na budoucnost jablečného tabletu ve školství.

Podpora Apple Pencil byla jedním ze zásadních dělítek mezi tzv. „Pro“ modely a „obyčejnými“ iPady. Nyní šestá generace klasického iPadu tento rozdíl smazává, a proto bylo zajímavé podívat se, co vlastně dělá Pro „pročkem“ a zdali nestačí všem nová šestá generace.

Nový iPad začíná v základní verzi na ceně 8990 Kč čímž se skutečně stává doposud nejdostupnějším 9,7“ modelem. Sází na procesorovou řadu A10 Fusion, kterou znají například uživatelé iPhone 7 a 7 Plus ze svých telefonů. Nárůst procesorového a grafického výkonu se tak projeví jen přímo ve srovnání s loňským modelem.

Profesionální iPad Pro 10,5“ nabízí naproti tomu A10X Fusion a 4 GB RAM, což je dvojnásobek paměti. Z denního používání v redakci víme, že o spuštěné aplikace na pozadí se opravdu nemusíte starat.

[HTML1]

Čím iPad Pro válcuje iPad šesté generace je displej. Technologie ProMotion schopná vysoké obnovovací frekvence 120 Hz (tedy umožní zobrazit až 120 snímků za sekundu – tuto schopnost nabízí vysoce specializované monitory nebo herní displeje), která je napříč spekterm tabletů velkým vítězstvím Applu. Některé Android smartphony ji sice nabízí, ale nyní se bavíme o tabletech. Praktickým důsledkem je naprostá plynulost náročných scén ve hrách, přehrávání videa anebo právě snímání pohybu Apple Pencil. Displej iPadu Pro má rovněž True Tone barvy, umožňující mnohem věrnější podání barev.

Fotoaparáty obou iPadů poskytují slušný fotografický výkon, ačkoli iPad Pro ovšem má lepší parametry. Zadní kamera má 12 Mpix oproti 8 Mpix iPadu 6. generace, nabízí i blesk, ostření a 4K video. Přední kamera pak 7 Mpix oproti 1,2 Mpix. V tomto se iPad šesté generace příliš neliší od předchůdce.

Komentář redakce:

Když se podíváte na výčet těchto parametrů, nelze si nevšimnou, že nový iPad šesté generace je spíše směskou toho, co se jinde nevešlo. Komponenty zdědil jak po svém předchůdci, tak z ostatních produktů jablečného portfolia. V některých oblastech nedoznal změn vůbec, jako je šasi, počet reproduktorů nebo hmotnost.

Majitelé současných iPadů páté generace opravdu tedy nemusí běžet do obchodů a kupovat nový model, naopak. Nový jablečný tablet je spíše pozvánkou pro zatím nezaháčkované zákazníky, kteří pokukují po levné vstupence.

Apple iPad 6. generace primárně cílí do školství. Tím se však snaží za každou cenu protlačit svou vizi, kdy tablety nahradí počítače. Otázkou je, zdali tuto vizi s ním sdílí i samotné školství a učitelé. V Americe jej momentálně válcuje Google se svými ChromeBooky, nabízejícími tradičnější „počítačový“ zážitek za dostupnou cenu. A školy na to slyší. Cena nového iPadu je sice posazena přímo proti ChomeBookům, ale ty mají už integrovanou klávesnici. K iPadu ji musíte dokoupit stejně jako Apple Pencil. A to je nemalá investice navíc, zejména když jsou děti schopné tužky ztratit.

Uvidíme, jak dalece se vize Applu dostane, jelikož služby pro vzdělávání jsou samostatná kapitola.

Zdroj MacRumors, komentář redakce SuperApple.cz