Co vše Apple na včerejší Keynote představil? Přečtěte si shrnutí toho nejzásadnějšího.

Včera odpoledne se uskutečnila Apple Keynote zaměřená na školství. Jablečná firma však v Chicagské střední škole odhalila i pár hardwarových novinek stejně jako softwarových vylepšení. A jak už nyní víme, některé z předpovědí se skutečně naplnily.

Hlavní pozornost všech upoutal nový levný iPad s podporou Apple Pencil. S prohlášením, že jde o nejdostupnější iPad všech dob, nám jablečná firma servíruje tablet vybavený čipem A10 Fusion s 64bit architekturou a až 50% nárůstem grafického výkonu oproti předchozímu modelu. Procesorový výkon by měl dosahovat o 40 % lepších výsledků.

Ve jménu rozšířené reality se samozřejmě nesou ostatní vylepšení, včetně podpory Apple Pencil. Ano, již není nutné kupovat profesionální model v podobě iPadu Pro, ale stačí vám tato verze. Kapacitně začíná na 32 GB s cenovkou od 8990 Kč včetně DPH. Na výběr jsou tři varianty od stříbrné, vesmírně šedé po zlatou. V nabídce jsou rovněž modely s LTE. Nový iPad je v České republice již dostupný k objednání, Slovensko by mělo být ve druhé vlně.

[HTML1]

Tříminutové shrnutí celé Keynote podané serverem MacRumors.com

Jako zajímavost můžeme uvést, že dodávaná nabíječka má stále kabel s USB-A a nikoli USB-C, které Apple plošně nasazuje do svého počítačového portfolia. Dalším postřehem je cena, která v USA nápadně připomíná ceny ChromeBooků. Právě proti nim musel Apple vytáhnout do boje, jelikož začal v sektoru školství oproti konkurenci v podobě Googlovského řešení velmi ztrácet.

V Cupertinu se rovněž rozhodli prodávat zvlášť vesmírně šedé příslušenství, původně exkluzivní pro iMac Pro. K dispozici jsou i v Českém Apple Online Store a ceny jsou posazeny o trochu výše než u standardního bílého příslušenství. Klávesnici si můžete koupit za 4490 Kč (o 300 Kč dráž oproti stříbrné), myš o 600 Kč dráž a TrackPad o 300 Kč dráž.

Apple rovněž ukázal mnoho softwarových novinek. Mezi ně patří kompletně aktualizovaná verze iWorku s plnou podporou Apple Pencil. Bude tedy možné přímo psát do těchto aplikací, vytvářet ručně psané poznámky a kresby. Musíme podotknout, že Office 365 pro iOS již podobnou funkcionalitu částečně nabízí.

Aplikace Classroom pro správu iOS zařízení přichází rovněž na Mac. Bude tedy možné pro správu celé třídy iPadů využívat nejen učitelský iPad, ale nově i jablečný počítač. Přichází rovněž služba Schoolwork, které jsou primárně určené pro cloudovou distribuci učebních materiálů (PDF, obrázků, videí, odkazů…) studentům. Přístup do služby bude umožněn i vývojářům třetích stran díky ClassKit frameworku a různé výukové aplikace tak budou moci těžit přímo z jeho integrace.

Studenti se mohou rovněž těšit z navýšeného prostoru iCloud až na 200 GB zdarma. Nabídka platí rovněž pro učitele. Apple ID však musí být přihlášeno do školního programu a ověřeno přímo Applem. Program pro školy je však dostupný i v České republice.

Na závěr zbývá zmínit ještě pár věcí. Ve spolupráci s firmou Logitech bude dostupné i nové příslušenství, zaměřené primárně do škol. Cena AppleCare+ je pro iPad šesté generace a modely iPad Mini trvale snížena na 69 USD.

Mnoho spekulací ohledně hardware se tedy nepotvrdilo, takže uvidíme v následujících měsících, a hlavně červnové WWDC, zdali se zprávy analytiků tentokrát trefí.