[Šeptanda] Nové voděodolné modely AirPods se blíží

Apple očividně pracuje na vylepšených modelech téměř všech produktů. Zatímco dlouho slibovaný Mac Pro má spíše mlhavé obrysy, taková nová generace AirPods je v podstatě už jistou záležitostí.

Tak jako ostatní jablečná zařízení se nové generace dočkají i AirPods. Cupertinský technologický gigant pracuje na vylepšeních pro letošní model. Jedním z nich by měl být bezdrátový čip W2 (nástupce současného čipu W1). Dalšími novinkami, kterých se v budoucnu dočkáme, bude voděodolnost a bezdrátové nabíjení (jako mají iPhone 8 a X).

Letošní model rovněž poskytne díky čipu W2 lepší odezvu na „Hey Siri“ příkazy bez jakékoli nutnosti fyzického kontaktu se sluchátky čili podobně jako u iOS zařízení nebo Home Podu. Momentálně Siri vyvoláte dvojitým poklepáním na stranu sluchátka, ale reakce není vždy ideální. Vyvíjená verze sluchátek označená B288 má vše vylepšit.

Třetí iterace AirPods plánovaná na rok 2019 bude ve znamení voděodolnosti. Respektive, podobně jako u iPhonů, spíše půjde o přežití deště nebo mírného pocákání. Tudíž nebudou navrženy například pro potápění. Už současná generace částečně dokáže přežít trochu té vlhkosti a dle testů zvládají i celých pět minut pod vodou v hloubce třiceti centimetrů. Dokonce přežily i v pračce a po řádném vysušení fungují v pořádku.

Apple dosud nepropaguje AirPods jako voděodolné, ačkoli patent vodotěsné pouzdro AirPods byl předložen už v minulém měsíci. Teoreticky může tedy jít o nabíječku iPhone nebo Apple Watch.

AirPods jsou navrženy stejným oddělením, které je zodpovědné za reproduktor HomePod, a poprvé byly představeny v roce 2016 společně s iPhone 7. Apple je uvedl jako bezdrátové řešení pro uživatele a náhradu za chybějící 3,5mm jack. AirPods byly považovány za jeden z nejlepších produktů společnosti Apple současnosti, což se zřejmě projevilo v silně omezených dodávkách Apple v průběhu roku 2017. Výrobní kapacita AirPodů byla v druhé polovině loňského roku posílena, ale jablečné společnosti se nedařilo pokrýt poptávku. Navzdory všemu představovaly AirPods celosvětově nejprodávanější elektronické produkt během tzv. „Cyber Monday“, dle statistik firmy Adobe.

Analytik společnosti KGI Securities Ming-Chi Kuo předvídal, že společnost Apple dodala v loňském roce 13 až 14 milionů AirPodů a očekává, že AirPods zůstane jedním z nejoblíbenějších příslušenství společnosti Apple v roce 2018. Prodej se pravděpodobně  meziročně zdvojnásobí na odhadovaných 26-28 milionů kusů. Další analytik, Gene Munster, předpovídá, že Apple nakonec vydělá více na AirPodech než na Apple Watch.

V prosinci Kuo také uvedl, že Cupertino ve druhé polovině roku 2018 vydá aktualizovanou verzi AirPodů.

Během Apple iPhone X eventu v září se ukázalo, že další verze produktu na Keynote nebyly ve skutečnosti „AirPods 2“, ale jednoduše nové indukční bezdrátové nabíjecí pouzdro.  To si budou uživatelé moci zakoupit zvlášť. Jedinou změnou konstrukce nového pouzdra je umístění světelného indikátoru LED baterie, který je nyní umístěn vepředu místo uvnitř.

Nebylo však dosud stanoveno žádné datum prodeje, ačkoli je pravděpodobné jeho oznámení během očekávané březnové Keynote. Tam by se měla objevit i bezdrátová nabíjecí podložka Apple AirPower a omlazené iPady. Otázkou zůstává, zdali bude pouzdro prodáváno samostatně anebo s AirPods a za jakou cenu.

Zdroj Bloomberg, MacRumors