Apple a konektory: zapomeňte na ně, patří do minulosti

Proč nemá nejnovější Macbook Pro klasické USB a MagSafe? Proč byl iPhone 7 zbaven jack konektoru pro poslech hudby, ale Macbook Pro ho má? Na tyto otázky odpověděl jeden z vysokých manažerů Applu, Phil Schiller. 

Apple je v poslední době, co se portů jablečných zařízení týče, poněkud schizofrenní. Tak například, pokud si zákazník koupí nejnovější iPhone 7 (Plus) a k němu nový Macbook Pro a chtěl by si jablečný telefon nabít či synchronizovat přes svůj nejnovější počítač, má smůlu. Je třeba dokoupit nějakou redukci, která bude schopna nabíjet iPhone, který má Lightning konektor s USB-C. Stejně tak, pokud by si na svém novém Macbooku Pro chtěl poslechnout hudbu pomocí sluchátek dodávaných k iPhonu – opět má smůlu a je třeba redukce. Ta je sice k dispozici v krabičce společně s iPhonem 7 (Plus), ale již to není tak elegantní, jako kdysi.

K tomu všemu, a hlavně k budoucnosti portů v iPhonech a Macích, se vyjádřil samotný ředitel marketingu, Phil Shiller. Ten odpovídal na otázky v rozhovoru s Davidem Phelanem, které byly zaměřeny právě na porty těchto zařízení.

Otázka: Nové MacBooky Pro nemají slot pro SD karty. Proč ne?

Odpověď: „Je tu několik důvodů. První, je to poněkud neskladný slot. Půlka karty vždycky trčí ven. Pak tu jsou velice dobré a rychlé USB čtečky karet, ve kterých navíc můžete použít stejně jako SD také CF karty. Tohle jsme nikdy nemohli vyřešit – vybrali jsme si SD, protože více běžných fotoaparátů má SD, ale můžete si vybrat jen jedno. To byl trochu kompromis. A pak stále víc a víc fotoaparátů začíná nabízet bezdrátový přenos, což se ukazuje jako užitečné. Takže jsme zvolili cestu, kdy můžete použít fyzický adaptér, pokud chcete, nebo přenést data bezdrátově“.