Přenese Apple výrobu do USA? Cooka přemlouval Donald Trump

Nastupující americký prezident Donald Trump měl telefonických hovor s Timem Cookem. Snažil se jej přesvědčit, aby přenesl výrobu svých produktů, převážně iPhonů, z jihovýchodní Asie na území Spojených států Amerických.

Vítěz nedávných prezidentských voleb se o této skutečnosti zmínili v rozhovoru pro The New York Times. V něm se mimo jiné pochlubil tím, že hovořil telefonicky s Timem Cookem.

Volal mi Tim a já jsem mu řekl: „Time, bylo by pro mě velkým úspěchem, kdybych přemluvil Apple k tomu, aby postavil velkou továrnu ve Spojených státech, nebo spoustu velkých továren ve Spojených státech, kde by vyráběl všechny své produkty namísto Číny nebo Vietnamu. Bylo by správné vyrábět vaše produkty zde.“ „Tomu rozumím,“ odpověděl Tim. „Myslím, že vám dokážu vytvořit podmínky a pobídky k tomu, abyste to dokázali. Připravíme vám velké daňové úlevy a omezení stávajících regulací.

Pokud by v tomto Trump uspěl – a přiznejme si, že nástroje k tomu míti bude – mohly by se budoucí Apple produkty vyrábět přímo ve Spojených státech. Nešlo by však o první takto vyráběné produkty, protože na jeho území se aktuálně vyrábí profesionální počítače Mac Pro. A jaký to mělo vliv na jejich dostupnost a rychlost produkce v době uvedení na trh není nutno připomínat.