Finanční výsledky: dařilo se vůbec Applu ve třetím čtvrtletí 2016?

Apple zveřejnil finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí roku 2016. Apple zachraňoval především iPhone SE, i ten ale zvrátit propad nestačil.

Třetí fiskální čtvrtletí roku 2016, které skončilo 25. června 2016, přineslo společnosti Apple příjem ve výši 42,4 miliard amerických dolarů, což představuje čistý zisk ve výši 7,8 miliardy amerických dolarů (respektive 1,42 dolaru na jednu vydanou akcii). Ve stejném čtvrtletí loňského roku byly příjmy 49,6 miliardy a čistý zisk ve výši 10,7 miliardy dolarů (1,85 dolarů na akcii). Jde tak o viditelný propad.

Hrubá marže činila 38 procenta (39,7 procenta před rokem), mezinárodní prodeje se na tržbách podílely 63 procenty.

Společnost prodala 40,4 milionů kusů mobilního telefonu iPhone, 9,95 milionu kusů tabletů iPad. Společnost také prodala 4,25 milionu kusů počítačů Mac, zatímco počet prodaných přehrávačů iPod již Apple neudává jako samostatnou položku a hodinky Apple Watch se ve výsledcích samosatně neprojevují, Apple je stále macešsky řadí do položky Ostatní.

Za online služby utržil Apple za toto čtvrtletí 5,98 miliardy dolarů, za ostatní hardwarové produkty (sem tedy patří jak zmíněné iPody, Apple Watch, tak i Apple TV, příslušenství i produkty od Beats Electronics) pak získal příjem ve výši 2,22 miliardy dolarů.

Naopak pokles zisku u produktů se podařilo zvrátit u tabletu iPad, který meziročně přeci jen o trochu narostl, a to díky novým modelům iPadu Pro. A to i přesto, že v počtech prodaných kusů iPady pochopitelně také klesly. Zde se projevuje síla drahého modelu, který generuje nárůst příjmu i při menších prodejích.