OS X 10.12 přinese odemykání pomocí Touch ID na iPhonu

Na internet unikla zpráva, že Apple pracuje na nové funkci pro budoucí generaci OS X. Operační systém pro Mac počítače, který bude představen 13. Června, by měl nést název OS X 10.12 a mezi hlavní novinku by mělo patřit odemykání počítače pomocí iPhonu s Touch ID. OS X 10.12 by se měl dostat mezi veřejnost na podzim letošního roku.

Funkce by měla fungovat přes Bluetooth LE (Low energy), podobně jako funguje odemykání Apple Watch pomocí iPhonu (pokud je iPhone spojen s Apple Watch, tak se nezamknou).

KeyTouch
KeyTouch

Odemykání je plánováno tak, že místo zadávání hesla na zamykací obrazovce Macu bude stačit přiložit prst na spárovaný iPhone. Pokud by byl spárovaný iPhone odemknutý, tak by se také odemknul počítač. Podobnou funkci můžete využívat již dnes, a to pomocí aplikace MacID nebo Knock. Tento program však není integrovaný do systému a vyžaduje instalaci aplikace jak na Mac, tak také na iPhone. Aplikace na Mac je zdarma, ale aplikace pro iOS se již musí platit. Můžeme se tedy těšit na podzim 2016, kdy by měla být tato funkce dotažená do konce a vypuštěna na veřejnost.

Aplikaci MacID si můžete stáhnout ZDE.
Aplikaci Knock si můžete stáhnout ZDE.

Unlock-Mac-with-Apple-Watch
Knock

Budoucí integrovaná funkce by měla fungovat také s Apple Pay. Uživatel nebude muset zadávat při nákupu na internetu ověřovací heslo, ale opět bude stačit přiložit prst na spárovaný iPhone s podporou Touch ID (iPhone 5S a vyšší). Zatím není jisté, zda tuto funkci budou podporovat všechny iPhony s Touch ID. Můžeme ale předpokládat, že Apple tuto funkci zpřístupní pouze novějším iPhonům.

Na povrch také vyplouvají informace, že by mohla mít další generace počítačů Mac zabudovanou čtečku otisku prstů a výše uvedená funkce by byla dostupná pro starší Macy bez Touch ID funkce. Toto řešení by bylo pro koncového uživatele podstatně příjemnější a nebyl by tak nucen mít iPhone stále u sebe.

The Verge