Nové pravidlo pro odemykání pomocí Touch ID

Apple přidal do svého mobilního operačního systému iOS  jednu bezpečnostní novinku, která se týká odemykání zařízení pomocí Touch ID. 

Pokud nebylo vaše iZařízení (iPhone nebo iPad) během posledních osmi hodin alespoň jednou odemčeno, nebude fungovat odemknutí pomocí otisku prstu. Z důvodu bezpečnosti tak budete muset zadat heslo, nebo číselný kód.

Mluvčí Applu potvrdil, že „novinka“ je v nejnovějším iOS 9 již od podzimu 2015. Magazín Macworld ovšem zjistil, že v bezpečnostním průvodci pro iOS se tato novinka objevila až 12. května tohoto roku. Apple dále odmítl vše komentovat, takže důvod, proč se zmíněná bezpečnostní novinka objevila až 12. května, je nejasná a o důvodech můžete pouze spekulovat.

ios-91-touch-id-not-working-problem-sensor-issues-rife-recent-update-iphone-5s-iphoneiphone_ios9_passcode-640x384

 

Pravidla, která byla spjata s odemykáním iPhonu či iPadu byla následující:

  • iPhone či iPad byl zapnut nebo restartován,
  • zařízení nebylo odemčeno déle, než 48 hodin,
  • byly přidány nové otisky prstů do Touch ID,
  • uživatel pětkrát neúspěšně odemykal pomocí Touch ID,
  • zařízení přijalo příkaz „uzamknout se“ pomocí aplikace Find my iPhone.

K dosavadní pětici pravidel pro odemykání iOS zařízení nyní přibývá šesté pravidlo – pokud iPhone či iPad neodemknete ani jednou během posledních osmi hodin, musíte zadat heslo nebo číselný kód.

Je velice pravděpodobné, že přes den se s touto bezpečnostní novinkou většina uživatelů nesetká a nebude je tedy nijak omezovat, ale je celkem jisté, že po osmi hodinovém spánku budete muset zadat heslo nebo kód.