Pozor na klienta Transmission, zamkne vám počítač

Ransomware je věc, kterou byste na svém počítači skutečně mít nechtěli. Jde o druh viru, jehož jediným úkolem je zašifrovat vaše data a za poplatek vám nabídnout jejich zpřístupnění. Za poměrně velký poplatek.

Až doposud byly – až na dva ojedinělé pokusy – doménou tohoto typu škodlivých aplikací počítače s operačním systémem Windows. V posledních několika dnech se začal výrazněji tento typ nákazy šířit také mezi uživateli s operačním systémem OS X.

Útočníkům v tomto případě posloužil jako otevřená vrátka klient bittorent sítě jménem Transmission. A protože tato aplikace je tím nejlepším klientem pro bittorentové stahování na OS X, soudíme, že se toto riziko může týkat nejednoho z vás.

Nakažený software byl obsažen přímo v binární verzi instalačního balíčku této open-source aplikace a doposud není jisté, jak se do něj dostal. Nicméně vzhledem k tomu, že škodlivý kód byl přibalen do instalačního balíku aplikace s platným vývojářským certifikátem, podařilo se mu obejít vestavěnou bezpečností ochranu Gatekeeper. Ta se v OS X stará právě o ochranu proti nechtěnému softwaru.