Živé fotky se rozmáhají, už je umí i Facebook

Živé fotografie jsou zajímavou novinkou, kterou na světlo světa přinesly nové verze chytrých mobilních telefonů iPhone 6s a 6s Plus. Jejich fotoaplikace totiž při focení každého snímku pořídí i krátkou videosekvenci.

Ovšem další publikace takových snímků nebyla nejjednodušší. Některé on-line služby, jako například Instagram nebo Facebook, je dokázaly zobrazit alespoň jako jediný statický snímek. Jiné, zde jako jeden příklad za všechny můžu zmínit sociální síť Google+, dokázala takto publikovaný snímek zobrazit správně pouze uživatelům mobilní aplikace na systému iOS. Ostatní zájemci měli smůlu, viděli jen šedý blok s chybovou ikonou.

S tím, jak prodeje nových modelů iPhonů narůstají, bylo jen otázkou času, kdy začne být formát živých fotek podporován v širším měřítku. Tato doba právě nastává a první vlaštovky se již začínají objevovat.

Jednou z prvních aplikací třetí strany, která si s živými fotkami rozumí, je mobilní aplikace sociální sítě Facebook. Respektive její vývojářská verze, která spatří světlo světa v prvních dnech příštího roku.

facebook-live-photo

Jak tedy víme, co přinese? Informace přinesl web TechCrunch. Víme tedy, že nahrávání živých fotek bude probíhat stejně, jako tomu bylo doposud u fotek obyčejných, statických. Navíc pak přibude možnost si zvolit, jestli se má publikovat pouze vybraný statický snímek ze sekvence, nebo celá živá fotografie. V přehledu příspěvků na časové osa pak poznáte živou fotku podle ikony soustředných kruhů v pravém spodním rohu fotky. Po klepnutí na ni se přehraje.

Zatímco živé fotky umí pořizovat pouze iPhone 6s a 6s Plus, zobrazit a přehrát je zvládají všechny zařízení s operačním systémem iOS 9. To znamená všechny iPhony počínaje letitým modelem 4S.

Facebook tak patří mezi druhou významnou sociální síť, která se pracovat s živými fotkami naučila. První byl Tumblr, který přidal podporu před dvěma týdny.