Rayman Origins: skákejte s úsměvem

Také už jste unaveni záplavou temných stříleček, akčních adventur a sportovních simulátorů? Dnes vám nabídneme změnu. Na Mac skáče Rayman a jeho přátelé.

Nejprve uslyšíte hudbu. Velmi podivná líbivá kompozice zvuků. Poté si všimnete grafického zpracování. Podtitul Origins napovídá – Rayman se vrací ke kořenům a druhému rozměru. Nakonec skočíte do první úrovně. Dohromady je jich přes šedesát a jsou rozděleny mezi šest vizuálně zcela odlišných světů.

Origins staví na klasických prvcích žánru 2D skákaček. Budete sbírat penízky, hledat skrytá místa v úrovních a samozřejmě bojovat s více či méně roztomilými příšerami. Tvůrci hry dokázali tyto okoukané prvky vybrousit k dokonalosti a současně k nim přidali spoustu vlastních neotřelých nápadů.

Z počátku se Rayman hraje velmi snadno. Obtížnost však postupně narůstá. Ke konci dá hra zabrat asi každému. Při opětovných průchodech můžete znovu zkusit vysbírat všechny penízky nebo proběhnout úroveň v časovém limitu. Pro odvážlivce jsou tu ještě velmi těžké bonusové levely s téměř nulovou tolerancí k chybám.

RMO_HD_CrazyBirdBoss

Více hráčů, větší zábava

Nastavte tlačítka klávesnice pro další hráče nebo připojte jeden z velké nabídky podporovaných gamepadů. Dejte dohromady až čtyřčlennou partu z různých variant Raymana, žabáka Globoxe, trpaslíků Teensies a hurá skákat. Lehce poklesne obtížnost, protože stačí, aby se přes překážku dostala pouze jedna z postaviček. Na obrazovce může snadno vzniknout slušný chaos, ale o to je to větší zábava.  Zvlášť když si hrdinové mohou mezi sebou dát nějaký ten pohlavek.

Titul Rayman Origins nás mile překvapil a strávili jsme u něj mnoho hodin nad rámec recenze. Právem sesbíral mnoho ocenění včetně ceny BAFTA – “Artistic Achievement” v sekci videoher za rok 2011. Doufáme, že si letos na Macu zahrajeme i pokračování Rayman Legends.

RMO_HD_Fakir

Rayman Origins

2D skákačka pro Mac

+ originální zpracování
+ hudba a zvuk
+ vtip
+ hra více hráčů
+ výzva
+ podpora velkého množství gamepadů

– otravná “konzolová” hláška o ukládání dat na disk

iMagazín hodnotí: 98%