Philips BDM3275UP: fakt povedené 4K

Plné Ultra HD rozlišení na ploše s úhlopříčkou 82 centimetrů, nebo chcete-li dvaatřicet palců, byste si mohli snadno splést s domácí televizí. Ale nenechte se mýlit, v případě testovaného modelu od Philipsu jde o nadmíru povedený kancelářský monitor.

Monitor Philips BDM3275UP patří do nové rodiny zobrazovačů s ultravysokým rozlišením a kvalitními panely typu IPS-AHVA. Tedy takovými, za které se u svého Macu nemusíte rozhodně stydět a které můžete s klidným svědomím použít také pro profesionální práci s grafikou, fotkami i videem.

Samotné rozlišení 3 840 × 2 160 obrazových bodů si již zaslouží označení 4K, které vás však bude trochu limitovat v tom, s jakými Macy je budete moci použít. Konkrétně pokud nemáte jeden z těchto modelů, vůbec o něm nemusíte uvažovat: MacBook Pro (Retina, konec roku 2013 a novější), Mac Pro (konec roku 2013), iMac (27palcový, konec roku 2013 a novější), Mac mini (konec roku 2014), MacBook Air (začátek roku 2015), MacBook (Retina, 12palcový, začátek roku 2015).

Ovšem i když máte podporovaný Mac, nemusíte mít vždy vyhráno. Pokud počítače připojíte k displeji prostřednictvím HDMI portu, budete se muset spokojit s obnovovací frekvencí 30 Hz. To je dostatečné pro běžnou kancelářskou práci, u videí nebo třeba her (zkrátka všude, kde se něco hýbe) vás již toto pomalé obnovování může omezovat.

Plnou obnovovací frekvenci 60 Hz pak s monitorem využijete pouze v případě propojení prostřednictvím DisplayPort kabelu se všemi výše uvedenými Macy s výjimkou dvanáctipalcového MacBooku (zde se projevuje omezení nového USB-C konektoru). A také musíte mít Yosemite ve verzi alespoň 10.10.3.

A pro pořádek dodám, že jde o omezení na straně Maců, nikolik monitoru jako takového.

Potěší grafikovo srdce

Použitý panel nabízí zobrazení v desetibitové barevné hloubce s dvanáctibitovým interním zpracováním. Pozorovací úhly jsou 178 stupňů vertikálně i horizontálně, k degradaci barev pak nedochází v celém tomto rozsahu.

Kvůli způsobu ovládání jasu na obrazovkách s podsvícením LED čelí někteří uživatelé blikání na obrazovce, které způsobuje únavu očí. Technologie Flicker-free společnosti Philips využívá nové řešení regulace jasu, snižuje blikání a sledování je pak komfortnější. Technologie MultiView umožňuje aktivní duální připojení a zobrazení současně, takže můžete zároveň pracovat s více zařízeními, jako je například počítač a notebook.

Philips BDM3275UP

Podstavec umožňuje, jak je již u Philipsu zvykem, nejen natáčení a výškovou nastavitelnost, ale také plné otočení o devadesát stupňů a použití monitoru na výšku. Konektorová výbava zahrnuje hned čtyři porty standardu USB 3.0, analogový VGA vstup, digitální DVI (ve verzi Dual Link), DisplayPort a HDMI 2.0. Monitor podporuje také MHL, avšak jen v rozlišení 1080p. Najdete v něm i dvojici reproduktorů, jejichž kvalita postačuje na nenáročné ozvučení prostředí operačního systému.

Ano, testovaný monitor rozhodně nepatří mezi nejlevnější. Pokud se budete snažit, seženete monitor se 4K rozlišením i výrazně levněji. Avšak použitý panel a kvalita zobrazení, kterého jsme byli v průběhu testování svědky, dokáže tuto cenu z velké části ospravedlnit. BDM3275UP totiž nemíří do domácností, ale na pracovní stoly profesionálů.

Philips BDM3275UP/00
monitor se 4K rozlišením
líbilo se: kvalita zobrazení, nízká spotřeba, čtveřice rychlých USB
nelíbilo se: reproduktory
iMagazín hodnotí: 87 %
cena: 29 990 Kč