iPad Pro obsahuje lepší Lightning konektor. Lepší a rychlejší

Apple se inovacemi ve svých produktech povětšinou nezapomene pochlubit. Avšak ne vždy, o nejrůznějších drobnostech se často opomene zmínit. Jako například o tom, že v nového iPadu Pro použil novou generaci Lightning konektoru.

Na první pohled nepoznáte rozdíl. Nepoznáte, že se cokoli změnilo. Konektor je stejný, zařízení se chová také úplně stejně. Avšak první podezření dostanete při první skutečné sychronizace.

Unknown-3

Právě synchronizace je důvodů, proč si většina uživatelů této novinky vůbec nevšimla. Velká část z nás, a sebe nevyjímaje, již svá iOS zařízení s počítačem nesynchronizujeme. Vše je uloženo v iCloud (nebo jiné cloudu) a připojení tabletu k počítači již není nutností. Navíc v případě, že si pořídíte tablet se 128 GB úložištěm a sami používáte MacBook Air se stejně velkým diskem ani nemáte technicky možnost udělat jeho kompletní zálohu.

A tak spousta uživatelů používá vestavěný Lightning konektor pouze pro dobíjení.

Nepřijdou tak na to, že nový port v iPadu Pro již podporuje přenosy daleko vyšší rychlostí odpovídající standardu USB 3.0. Až doposud používal Lightning starší verzi tohoto rozhraní, verzi 2.0.

Unknown-5

O jakém rozdílu tu hovoříme? Rozdíl v přenosových rychlostech je značný: zatímco USB 3.0 podporuje přenos rychlostí až 5 Gb/s, starší USB 2.0 umí přenést data pouze rychlostí 0,48 Gb/s. Člověk nemusí být raketovým vědcem, aby ten rozdíl viděl na první pohled.

Apple tak navyšuje rychlost svého synchronizačního rozhraní právě v době, kdy do svých telefonů přidává možnost zaznamenávat video v ultravysokém rozlišení 4K. To je velmi datové náročné a jedna minuta videa spotřebuje 300 – 400 MB prostoru. A pokud pak máte z (nebo do) telefonu či tabletu přenést takové desetiminutové video starým nebo novým rozhraním, pak rozdíl velmi dobře poznáte.

Unknown-11

Zdroj: Ars Technica