Castle of Illusion: když je Minnie v nesnázích

„Stará čarodějnice unesla Minnie do zakletého hradu, aby z ní vysála všechno mládí a sama se proměnila v mladici. Myšákovi Mickeymu však žádná kouzla nevadí, tím spíš ne, když se jedná o jeho milou, kterou se rozhodl zachránit stůj co stůj.“

Takhle nějak začne na pozadí hry vyprávět uklidňující hlas a vy se pomalu zaboříte do své židle a začnete si tohle dobrodružství naplno užívat. Vypravěčský doprovod, který působí jako balzám na duši, totiž není to jediné příjemné, co pro vás má hopsačka Castle of Illusion připravené.

COI 2014-08-05 21-39-36-52

I když myšák není obdařen takovým repertoárem pohybů jako bezruký hrdina Rayman z plošinovky Rayman Origins, hra tahá jeden nový nápad za druhým jako kouzelník zajíce z klobouku, čímž se tohle dobrodružství stává podobně rozmanitým.

Mickey umí skoky a dvojskoky, které mu pomáhají odrazit se na jinak nedosažitelná místa, plus se v případě potřeby skrčí, díky čemuž může uhnout vržené zbrani nebo vytrčené pěsti. Nepřátele kosí klasickým skokem na jejich hlavy nebo dobře umístěným strikem, tedy hozeným jablkem.

Jablíčka, stejně jako životy, je třeba šetřit, neboť jich máte jen velmi omezené množství. Trestem za nedostatek jablek vám je upření možnosti likvidovat protivníky z dálky. To se ještě dá nějak přetrpět, nicméně pokud vám dojdou životy, můžete zapomenout na to, že se po smrti narodíte u nejbližšího checkpointu. Když vás hra vrátí na začátek celého levelu, už je to bolestnější, a to zvlášť v případě, kdy už válčíte v pozdějších úrovních. Tam se hra přelévá z příjemně relaxačního tempa do pořádné výzvy hodné každé správné arkády.

COI 2014-08-05 21-14-22-76

Z pohádky do pohádky

Vedle klasických nepřátel se ve hře objevují důmyslnější zástupci zla, kteří namísto suchopárného pochodování umí zatopit třeba i z dálky, a proti myšákovi pak samozřejmě hraje i samotné prostředí. Vždyť se stále jedná o hru, která má v názvu slovo iluze. Znamená to jediné – cestou navštívíte hned několik pohádkových prostředí včetně například cukrovinkového a kašpárkovského světa.

V každém z nich se vám pletou pod nohy tematičtí vojáci, jako jsou dotírající letadélka a další hračky v čele s břichatými klauny či rytíři, přičemž každý je vybaven trošku jinou sadou pohybů. Tu samozřejmě musíte nejen postupně odhalovat, ale i se jí přizpůsobovat, což je docela makačka. A když máte pocit, že už jste na všechno přišli, postaví se vám důmyslná logická hádanka, nastražená past, výrazná změna tempa nebo rafinovaný hlavní záporák.

COI 2014-08-05 21-09-22-16

Myšák nikdy neopisuje

Ve hře nenarazíte na jediného bosse, který by se byť náznakem opičil po svém kolegovi, a souboje s vrchními ničemy jsou tak památečné nejen díky dobře odladěné obtížnosti, ale také díky originalitě, která ze hry crčí jako voda z cedníku. No schválně, zkuste si vzpomenout, kdy jste naposledy bojovali proti rozzuřenému hodináři nebo sušenkovému drakovi?

Po tom všem je člověku skoro až líto, když se k závěrečným titulkům prokouše po pěti hodinách čistého herního času. To Rayman Origins je v tomto směru daleko rozlehlejší hrou, která se po pěti hodinách hraní teprve nadechuje, aby vám naplno ukázala, co všechno ještě dovede.

Z toho vyplývá, že před námi stojí velice sympatická, spíše pohádková plošinovka, která udělá radost hlavně menším dětem. Pokud máte hravou duši, dost možná si ji taky užijete, nicméně hledáte-li větší výzvu, měli byste sáhnout právě po Raymanovi.

COI 2014-08-05 21-03-43-82

Castle of Illusion

  • plošinovka pro Mac
  • líbilo se: rozmanitý svět i nepřátelé, památné souboje s bossy, nápadité puzzly, odladěné ovládání, pohádkový nádech, vypravěč na pozadí
  • nelíbilo se: opravdu hodně krátká herní doba
  • iMagazín hodnotí: 81 %
  • cena: 14,99 EUR
  • MAS