True4Kinds: nejlepší pero pro děti

Tablet je skvělý výukový nástroj pro děti. Ovšem najít vhodnou aplikaci nebývá vždy snadné. Testovaný produkt, který si představíme v této recenzi, jednu takovou obsahuje. A nejen to.

Tru4Kids MagicPen je dotykový stylus určený dětem, který je jiný snad ve všem, v čem jiný být může. Nejde jen o obyčejné dotykové malovátko, ale nabízí celou řadu dalších funkcí.

V poměrně robustním těle se ukrývají napájecí baterie společně s reproduktorem, řídící elektronikou a ovládacími tlačítky. Je vyrobeno z plastu a koupit jej můžete hned ve třech barevných verzích: v růžové pro dívky, modré pro chlapce a ve žluté pro kohokoli.

Perem lze kreslit, psát i ovládat tablet, jeho aplikace a hry. Navíc slouží také pro ovládání speciální aplikace, kterou si můžete do tabletu stáhnout zcela zdarma. Jmenuje SmartPark, je k dispozici v App Store a je kompletně v češtině. A to je vlastnost, která si zaslouží obdiv.

 

Chytré a se skvělou aplikací

Samotné pero je chytré a komunikuje s tabletem a aplikací. Nedělá to však prostřednictvím Bluetooth připojení, jak by se dalo očekávat, ale prostřednictvím zvukových vln. Zní to sice podivně, ale vše funguje překvapivě dobře. Díky tomu není třeba pero s tabletem nijak párovat a lze jej snadno používat s různými tablety.

Aplikace nabízí mnoho aktivit zaměřených na děti různých věkových skupin, nicméně nejvíce podle mého názoru míří na mladší předškolní děti. Pomáhá jim rozvíjet motoriku a kognitivní funkce obecně, nezanedbává také oblasti paměti i abstraktního myšlení.

Pero pak v aplikaci není jen pasivním ovladačem, ale předává dítěti na spoustech míst i přímou zpětnou vazbu. Například při nácviku psaní a kreslení vibracemi upozorňuje, když dítě opustí určenou dráhu.

SmartPark nabízí velké množství aktivit, od studijního koutku (obdoba encyklopedie), přes kreslení, knihovnu s obrázkovými audioknihami a encyklopedií zvířat, psaní i poslech písniček a říkanek. Skvěle je vyřešena rodičovská sekce, která dovoluje nastavit, jak dlouho mohou děti tablet s aplikací používat. Rodič může také nastavit týdenní rozvrh a přiřadit jednotlivých dnům různé aktivity, takže váš potomek může například v pondělí procvičovat psaní, v úterý poslouchat pohádky a ve středu se dozvědět něco o přírodě.

 

Tomu všemu pak vévodí kompletní statistiky toho, kolik času děti u aplikace strávily, jaké aktivity prováděly a jakého pokroku při tom dosáhly. Pokud si děti četli některou z knih nebo učebnic, uvidíte, jak daleko se dostali.

Pero společně se mnou testovala prostřední šestiletá dcera a musím přiznat, že již dlouho jsem ji neviděl být z některé z výukových aplikací tolik nadšená. Výrazný podíl na tom má nejen její dobré členění a návrh, ale i důsledná česká lokalizace. Dítě, které ještě nechodí do školy a neumí číst, se tak daleko lépe orientuje.

Zaznamenal jsem jen jedinou výtku z její strany: pero bylo pro její drobnou ručku příliš tlusté.

 

True4Kids MagicPen

Chytré pero pro iPad
líbilo se: povedená aplikace s lokalizací, dobrý nápad i provedení
nelíbilo se: tloušťka pera
iMagazín hodnotí: 85 %
cena: 1 190 Kč