Apple novinky: 22. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě dvacátý druhý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple na finančním trhu v Japonsku

01S hotovostí, kterou Apple v současnosti disponuje ve výši 200 miliard dolarů, se dají dělat v oblasti kapitálových obchodů opravdu velké věci. Po vzoru prodeje dluhopisů ve své zemi se kalifornský gigant rozhodl zamířit na asijský trh. Přesněji řečeno do Japonska.

V zemi vycházejícího slunce bude prodávat dluhopisy v hodnotě 200 miliard jenů, což je v přepočtu 1,6 miliard dolarů. Důvodem tohoto obchodu je nižší úroková sazba než v USA. Přestože tento rozdíl činí pouze 1 %, v tak velkém objemu, jaký Apple plánuje prodat, bude úspora obrovská.

Zdroj

Siri bude mít konkurenci

02Konkurence na trhu je ve většině případů výhodná pro spotřebitele, neboť si může vybírat z několika možností. Producenti se předhánějí, aby právě jejich produkt byl pro zákazníka zajímavější.

Elektronická asistentka Siri bude mít první konkurenci. Microsoft v uplynulém týdnu oznámil, že svou vlastní asistentku Cortanu nenechá jen v systému Windows 10, ale že ji také nabídne uživatelům Androidu a iOS. Podle dostupných informací nebude Cortana mít kompletní funkcionalitu, jakou budou využívat majitelé přístrojů s novými „okny“, přesto bude podle slov redmonských inženýrů dostatečně silným nástrojem.

Bude poskytovat veškeré dostupné notifikace například sportovních výsledků nebo letů. Majitele laptopů s Windows, kteří využívají také konkurenční mobilní přístroje, budou mít svou známou asistentku stále k dispozici a budou ji moci propojit se službami OneDrive a s aplikaci OneNote.

Zdroj

iOS 9 má jasnější obrysy

03S blížícím se zahájením letošní konference WWDC přibývají i spekulace o novinkách budoucí verze operačního systému iOS. V několika posledních dnech přinesly zahraniční weby spoustu dalších zaručených informací, z kterých vybíráme ty nejzajímavější.

iOS 9 bude u tabletů podporovat rozdělení obrazovky a umožnovat dvěma aplikacím běžet současně. Uživatelské rozhraní dostane nový fond, který v současnosti zdobí jablečné hodinky. Aplikace Mapy získá výrazné vylepšení v podobě zobrazování dopravy.

Novinkou, kterou si prozatím příliš neužijeme, bude podpora Force Touch pro budoucí modely mobilních přístrojů. Apple tuto technologii nasadil nejen do svých chytrých hodinek, ale také do posledního modelu MacBooku.

Drobnějších kosmetických úprav bychom se měli dočkat u klávesnice orientované na šířku. Apple zde přidá dodatečná tlačítka pro pohodlnější editaci textu.

Věřím, že Apple si pro nás na příští měsíc připravil spoustu zajímavých novinek a proto si nezapomeňte poznačit termín konání úvodní keynote 8. června v 19 hodin našeho času.

Zdroj

Za placení telefonem bude odměna

04Podle zdrojů blízkým Applu bychom se měli ve velmi krátkém čase dozvědět o speciálních odměnách, které budou vyplaceny za použití služby Apple Pay. Zákazníci by měli údajně získat za placení telefonem nebo hodinkami malou odměnu. Prozatím se neví, zda bude tato novinka závislá pouze na některých platebních kartách a bankách ani to, co zákazník za platbu dostane.

Podrobnosti se možná dozvíme při zahájení konference WWDC, kde by měl Apple také oficiálně oznámit start služby Apple Pay v Kanadě.

Zdroj