Apple novinky: 20. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě dvacátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple a životní prostředí v Číně

01Na počátku uplynulého týdne oznámil Apple, že svůj zájem o ochranu životního prostředí bude přenášet také směrem ke svým subdodavatelům. Největší z nich pocházejí z Číny, kde jsou umístěny továrny pro montáž většiny jablečných produktů.

V oficiálním prohlášení se hovoří o několikaletém partnerství se Světovým fondem na ochranu přírody a jejich společným záměrem ochránit lesy v Číně. Rovněž má kalifornská společnost zájem o to, aby její partneři pro své provozy více využívali obnovitelné zdroje energie.

Mohlo by se zdát, že to je první iniciativa ve směru k ochraně životního prostředí v Číně. Opak je však pravdou. Již před třemi lety se Apple spolu s dalšími společnostmi podílel na výstavbě solární elektrárny. Toto zařízení produkuje 80 milionů kilowatthodin za rok a je schopno zásobovat na 61 tisíc domácností. Tento velký projekt pomohl Applu postoupit k dosažení cíle dodávat do svých provozů 100% energie z obnovitelných zdrojů.

Prozatímní hodnota udává 87%.

Zdroj

Tim Cook je optimistou

02V minulém týdnu navštívil Tim Cook Čínu, aby zde mimo jiné prezentoval plány Applu na podporu životního prostředí. V rozhovoru po místní portál Xinhua řekl, že je velikým optimistou v oblasti Apple Pay. Věří, že i přes menší překážky v uvedení tohoto platebního systému na čínský trh, bude nárůst služby rapidní a překoná i jeho domovinu.

Čína je již v současnosti lukrativnějším trhem s mobilními přístroji než ten americký a Apple dokonce v prodejích překonal místního výrobce Xiaomi.

Podle Cookových slov každý v Číně vlastní mobilní telefon a je jen na něm, aby přesvědčil většinu těchto uživatelů o smysluplnosti a výhodách služby Apple Pay.

Rostoucí poptávku po zařízeních chce v příštím roce uspokojit zdvojnásobením prodejních míst, kterých je v současné době 22. V dalších letech bude výstavba prodejen pokračovat.

Zdroj

Výrobce baterií se dohodl s Applem

03Společnost A123 System, která vyrábí a navrhuje lithiové baterie pro automobily, se mimosoudně dohodla s Applem. Ten byl zažalován za to, že v loňském roce přetáhl pět klíčových inženýrů pro svůj údajný projekt elektrického automobilu.

Začátkem roku Apple požádal o zastavení soudního řízení, ale neuspěl. Obě společnosti v minulém týdnu sepsaly dohodu, na jejímž základě byla žaloba stažena. Detaily dohody prozatím zveřejněny nebyly.

Zdroj

Zámek aktivace u Apple Watch

04Nový výrobek kalifornské společnosti postrádá jedno zásadní zabezpečení. Nenajdete u něj zámek aktivace známý ze všech ostatních zařízení. Tato funkce propojuje přístroje s jedinečným Apple ID a prakticky nedovolí jinému majiteli přístroj použít bez povolení majitele předchozího. Díky tomuto zabezpečení výrazně klesly v posledních letech krádeže přístrojů s nakousnutým jablkem.

Apple Watch touto funkcí zajištěny nejsou a proto je lze bez jakéhokoliv problému vrátit do továrního nastavení a spárovat s jiným přístrojem. Pravděpodobnost odcizení zařízení, které nosíte stále na ruce, je sice malá. Přesto by nemělo být tak snadné vyměnit majitele, jako tomu je nyní.

Zdroj

Přetahovaná pokračuje

05Apple a Tesla pokračují v přetahování zaměstnanců. Jablečná společnost v loňském roce najala vedoucího personálního oddělení Tesly, což výrobce automobilů nenechal bez odezvy.

Chybějícího manažera nahradil vedoucí pracovnicí Applu. Cindy Nicola, pracovala na seniorské pozici v oddělení pro nábor zaměstnanců a v automobilce bude zastávat pozici globálního viceprezidenta ve stejné oblasti.

Zdroj