Apple novinky: 18. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě osmnáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple pomáhá Nepálu

01Ničivé zemětřesení, které před týdnem postihlo Nepál, nenechalo Apple chladným. Zapojil se do podpory amerického červeného kříže a připravil pro své zákazníky možnost přispět částkou od 5 do 200 dolarů. Díky tomu, že většina majitelů jablečných zařízení má ke svému iTunes účtu přiřazenou platební kartu, je tento způsob finanční podpory tím nejrychlejším.

Veškeré vybrané peníze poputují přímo do postiženého Nepálu, podobně jako tomu bylo v případě ničivých tsunami v Japonsku, zemětřesení na Haiti nebo hurikánu Sandy.

Zdroj

Apple Watch pro další země až v červnu

02Apple uveřejnil výsledky hospodaření za první kvartál fiskálního roku. Během pravidelného rozhovoru prozradil Tim Cook mimo jiné, že Apple Watch budou v dalších devíti zemích uvedeny až v měsíci červnu.
Prozatím si mohou zákazníci nové hodinky pořídit v Austrálii, Číně, Hong Kongu, Kanadě, Francii, Německu, Velké Británii a USA.

Tim Cook prohlásil, že hodinky jsou pro Apple novým produktem a že potřebují trošku času, než si je zákaznici osahají. Pomalým startem se tak dostanou do dalších krajin.

Zdroj

Siri poběží na open source

03Informace o tom, že hlasová asistentka Siri dostane podporu dalších jazyků, již postupně prosakují ven. V našich končinách všichni netrpělivě očekáváme, že mezi jazyky bude i naše mateřština.

Aby Apple zvládl tak náročnou službu jakou Siri bezesporu je, rozhodl se pro její provoz využít open source řešení zvané Mesos. Inženýři kalifornské společnosti během své prezentace minulý týden představili připravovanou serverovou strukturu pracující právě na platformě Mesos. Její implementace by měla zlepšit rychlost a škálovatelnost služby. Také podpoří její rozšiřování. V současné době ji využívá například Twitter a eBay.

Zdroj

Kvůli iPadům nelétala letadla

04Nefunkční aplikace v iPadech některých amerických leteckých společností způsobila výpadek letů. Podle oficiálních informací musely letadla zpět k hlavní budově, aby se mohly iPady připojit k letištní Wi-Fi a aplikace mohla nahrát opravená data. Poté byli piloti schopni opustit letiště.

Letecké společnosti od roku 2012 využívají pro řízení letadel místo rozsáhlých manuálů a mapových podkladů nativní aplikace a pilotní týmy vybavily služebními iPady.

Zdroj

Microsoft Build 2015

05Konference pro vývojáře Microsoftu s názvem Build, která před několika dny skončila, přinesla řadu novinek. Jak je vidět, směr, který současný CEO nastavil, je multiplatformní a založený na volné dostupnosti nástrojů.

Mezi představenými novinkami se objevila také připravovaná verze programovacího nástroje Visual Studio, která bude k dispozici zcela zdarma a nabídne podporu pro Linux i OS X. Všem vývojářům poskytne srovnatelnou funkcionalitu bez ohledu na operační systém.

Druhou novinkou je podpora pro import současných iOS programů do nového systému Windows 10, který bude zdarma k dispozici pro mobilní přístroje, počítače a herní konzole Xbox.

Zdroj