Podívejte se, o kolik Apple zdražil iPhony i přenosné počítače

Počátkem tohoto týdne Apple zdražil mnoho svých produktů. Podívejte se v interaktivních grafech, které a o kolik.

Toto zdražení působilo poněkud překvapivě, nicméně při přesnějším ohlédnutí zpět zase tolik překvapivé nebylo. Kurz naší měny totiž není dlouhodobě nejlepší možný a v poslední době významně posílil také dolar. Analytici bank již nějakou dobu prorokovali nutné zdražení produktů z dovozu a nyní k němu došlo, alespoň u Applu.

Na druhou stranu je velmi dobře patrné, že u některých produktů došlo ke zdražení opravdu výraznému. Tak výraznému, že výrazně převyšuje nárůst kurzu v poslední době. Proč tomu tak je? Zde se negativně projevuje snaha Applu držet po celou dobu životnosti produktu stejnou cenu. Zatímco ostatní výrobci uvedou svůj produkt na trh a jeho cenu pak postupně snižují, Apple ji drží stále stejnou. A aby si to mohl dovolit, nastaví ji hned ze začátku tak, aby případné negativní výkyvy kurzů vykryl bez větších ztrát (a aby nemusel hýbat s cenou právě v průběhu jeho života).

Pokud s ní přeci jenom pohnout musí, jako v případě iPhonů, děje se tak opravdu spíše vyjímečně.

[HTML1]

Proto také Apple mění takhle skokově ceny právě při upgradu dané řady. Takže zatímco při posledním obnovení konfigurací cena MacBooků Air o něco klesla, tentokrát naopak o něco stoupla. A to docela o dost.

[HTML2]

Slůvko o dost pak nabývá na významu především u MacBooků Pro, vždyť nejvyšší model je dražší o celých devět tisíc korun. A to není málo, byť jde o počítač za sedmdesát tisíc korun.

[HTML3]

Cena MacBooků Air se zvýšila průměrně o 3 500 Kč, MacBooky Pro pak zdražily v průměru o 6 333 korun. Mobilní telefony iPhone páté řady (modely 5c/5s) pak jsou dražší v průměru o 1 667 korun a nejnovější iPhony šestkové řady jsou dražší v průměru o 3 400 Kč (konkrétně pak iPhony 6 o 3 200 korun v průměru, iPhony 6 Plus pak průměrně o 3 600 korun).

[HTML4]

3 komentáře: „Podívejte se, o kolik Apple zdražil iPhony i přenosné počítače

  • avatar
    12. 03. 2015 (10:30)
    Trvalý odkaz

    Jsou to přece jednoduché selské počty

    Cena iphone 6 64GB
    ( 749 USD ) pri kurzu 21.70 je cca : 16 253 bez DPH ( prodej 7. ledna za 16990,- bez DPH apple.cz )
    teď je kurz 25.80 tzn. cena je cca: 19324 bez DPH a skutečně se prodává za 20 157,-

    Myslím, že hlavní problém je v ČNB a jejích nesmyslnému oslabení koruny …

    • avatar
      12. 03. 2015 (14:49)
      Trvalý odkaz

      To si myslis spatne, kdyz pominu zlodejskou politiku Apple pocitat USD k Euru 1:1, tak jsme v Evrope. Napr. zakladni iP 6 stoji 699€, tedy cca 19 300 Kc, v CZ obchode, ale je za 21 190 Kc. Tedy na CZ obchod zvysoka kalim a zajedu si do nejblizsiho obchodu treba v Drazdanech. A vyjde mne to levneji. Reci o kurzu jsou jen vymluva.

  • avatar
    13. 03. 2015 (09:47)
    Trvalý odkaz

    Ať jde Apple s jeho výrobky do háje. Něco udělám na iPadu a chci to dostat k dalšímu zpracování do počítače. Bez internetu a kabelu si můžu maximálně hrabat prstem v nose – do háje, k čemu tam je to bluetooth?!!!! Zlatý, opravdu zlatý anhydroid!!!!!!!!!!!!!

Komentáře nejsou povoleny.