Apple novinky: 9. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě devátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple otevře v Evropě datová centra

01Kalifornská společnost oznámila, že hodlá na starém kontinentu otevřít dvě nová datová centra za 1.7 miliard eur. Svou rozlohou přesahující 160 000 m2 budou patřit mezi největší na světě.

Jedno z nich bude v Irsku a druhé v Dánsku a plná funkčnost se očekává v roce 2017. Jejich úkolem je zajistit dostupnost online služeb včetně iTunes Store, App Store, iMessage, Apple Map a Siri.

Všechna současná datová centra jsou napájena z obnovitelných zdrojů a podle Applu budou i ta nová mít minimální dopad na životní prostředí.

Jedním z motivů pro stavbu těchto zařízení může být růst nespokojenosti s uložením „evropských“ dat na území USA a možnost jejich kompromitace ze strany NSA.

Zdroj

Cook navštívil Německo

02Tim Cook přicestoval do Německa, kde se sešel s nejvyšším zástupcem německé vlády kancléřkou Angelou Merkelovou. Společně diskutovali o bezpečnosti a ochraně životního prostředí.

Při návštěvě redakce Bildu prozradil, že během svého rozhovoru s kancléřkou lépe porozuměl německému pohledu na bezpečnost dat, a že se s touto teorií ztotožňuje.

U našich sousedů navštívil také továrnu v Augsburgu, která pro Apple vyrábí velké skleněné panely.

Zdroj

Toyota neplánuje nasazení CarPlay

03Zatímco většina velkých automobilek plánuje do svých připravovaných modelů zakomponovat CarPlay, Toyota o tom zatím neuvažuje.

John Hanson, který u japonského automobilového gigantu zastupuje oddělení speciálních technologií, prohlásil, že prozatím budou využívat ve svých vozech vlastní systém. Ten disponuje podobnými funkcemi jako CarPlay.

Rozhodnutí, které Hanson prezentoval, se vztahuje pouze na americký trh a může se v budoucnu změnit. Jednání s Applem i Googlem o jejich platformách pro automobily stále probíhá.

Zdroj

Čínská vláda podporuje místí výrobce

04Po zprávách, které se v posledních měsících objevují, nikoho nepřekvapí, že čínská vláda ze seznamu schválených firem pro státní zakázky vyjmula Apple a další velké zahraniční IT společnosti.

Některé zdroje spekulují, že důvodem tohoto rozhodnutí byla obava Číny z možného špehování ze strany USA. Místní zákonodárci se domnívají, že americké tajné služby do zařízení implementují sledovací software.

Jiné zdroje zase uvádějí, že důvodem toho rozhodnutí je snaha o podporu místních výrobců, kteří se ke státním zakázkám přes nabídku těch zahraničních mnohdy nedostanou. Množství schválených dodavatelů stouplo po rozhodnutí vlády na 5000.

Jaký skutečný motiv stojí za tímto rozhodnutím, se nejspíš nikdy nedovíme.

Zdroj