Apple novinky: 13. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třináctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Japonsko dostalo první firemní aplikace

01Spolupráce Applu s korporátním gigantem IBM nese další ovoce. Japonský firemní trh dostal první aplikace z kolekce MobileFirst pro iOS.

Oficiální prohlášení ještě vydáno nebylo, přesto některé zdroje uvádí, že japonské IBM nabídlo sedm z celkového počtu čtrnácti programů na tamější trh. Jedná se o bankovní a finanční aplikace Advice & Grow, Trusted Advice a pomocníka pojišťovnám s názvem Retention. Vládní organizace dostaly Case Advice, telekomunikační společnosti Expert Tech a obchodníci získali Sales Assist a Pick & Pack.

Zdroj

Itálii se nelíbí daňové úniky

02Podle vyšetřování italských daňových expertů se Apple vyhnul placení daní ve výši 879 milionu eur. Na základě italského práva a právě dokončeného vyšetřování budou prokurátoři žádat projednání tohoto případu u soudu.

Obžaloba tvrdí, že Apple se v letech 2008-2013 vyhnul placení daní, když zisky poukázal na svou dceřinou společnost Apple Sales Internation se sídlem v Irsku, kde má jablečná společnost jisté daňové úlevy. Podle šetření bylo takto schováno více než 1 miliarda eur.

Apple toto obvinění popřel s odvoláním na výsledky auditů, které v Itálii proběhly v roce 2007, 2008 a 2009. Tyto prověrky neprokázaly žádné porušení místních zákonů.

Zdroj

Apple koupil databázovou společnost

03Mladá společnost FoundationDB, která vyvíjí takzvanou NoSQL databázi, pozastavila prodej svého řešení na firemním webu. Reaguje tak na výsledek akvizice. Jejich technologie by Applu pomohla vyladit cloudové služby včetně iMessage. Teoreticky umožní i nástup do sektoru kabelových televizí, neboť je určena pro velké objemy nestrukturalizovaných dat.

Původní služba bude prozatím vypnutá a podrobena internímu testování.

Zdroj

Členové parlamentu dostanou iPady Air 2

04Všech 650 členů britského parlamentu dostanou během měsíce května iPady Air 2. Stane se tak v rámci pravidelné obnovy hardwaru. Každý z členů nejen že dostane nový tablet, ale bude mu přidělen také nový laptop.

iPady se používají v parlamentu již rok a většina členů je s nimi velmi spokojena. Objevují se však také protesty proti uzamčení v jedné platformě a také v souvislosti s daňovými úniky, které se s Applem v poslední době objevují.

Speciální komise, která se o počítačové vybavení stará má jasná kritéria pro výběr tabletů a iPady je všechny splňují.

Celkové náklady na obnovu HW se odhadují na 200 tisíc liber ročně.

Zdroj

Kampus 2 a obnovitelné zdroje

05To, že nové sídlo Applu, které je směle nazýváno vesmírnou lodí, bude využívat pro svůj provoz elektřinu ze slunečných elektráren, je již všeobecně známá věc. Konstruktéři jdou ještě dále a hledají další obnovitelné zdroje, které by zajistily bezproblémový život všem budoucím zaměstnancům.

Tentokrát si posvítili na vodu. Ve spolupráci s Kalifornskou vorařskou společností a městem Sunnyvale vybuduje Apple potrubní síť, která bude do budoucího sídla dopravovat recyklovanou vodu. Projekt, který bude stát bezmála 18 milionů, dostal v uplynulém týdnu zelenou a jeho realizaci již nic nebrání.
Práce budou zahájeny v druhé polovině letošního roku a dokončeny budou v podzimních měsících roku 2016. Apple se bude podílet necelými 5 miliony na celém projektu a využívat bude přibližně 3% celkové kapacity budované potrubní sítě.

Zdroj