OWC Evoy Pro mini: miniaturní SSD do portu USB 3.0

Umíte si představit, že byste stříhali HD video uložené na obyčejném flashdisku? Že ne? Tak to se musíte seznámit s Evoy Pro mini.

Všichni asi každodenně používáme flashdisky pro přenášení souborů mezi počítači a dalšími zařízeními. Jsou pohodlné, levné a dostupné ve velikostech, jaké potřebujeme. Jejich velkou nevýhodou je však rychlost, která může kopírování větších souborů prodloužit i na několik desítek minut. Výjimky se objeví pouze čas od času, jako například DataTraveler HyperX od Kingstonu, který přes USB sběrnici dokáže číst data rychlostí 220 MB/s a zapisovat rychlostmi okolo 150 MB/s.

Jde ale stále o klasický flashdisk, z čehož pramení delší přístupové doby k datům a výrazné snižování rychlosti při práci s malými soubory. A stříhat videa z něj rozhodně nejde nijak pohodlně. Víme to, v redakci jej v 64GB verzi používáme právě pro rychlé přenášení velkých souborů.

[HTML1]

Zcela jiný zážitek pak slibuje u svého nového modelu společnosti Other World Computing. OWC na veletrhu CES 2015 představila zcela nové SSD určené právě pro USB 3.0 rozhraní, Envoy Pro mini. Ten dosahuje rychlosti na samé hranici rozhraní USB 3.0, což jsou rychlosti, kterých ještě v minulé generaci nedosahovaly ani vestavěné SSD disky v MacBoocích Air. Navíc se tvarem a velikostí od jiných (pomalejších) USB neodlišuje.

Tento produkt, který vyhrál cenu pro spotřebitelskou paměť Storage Visions 2015 Visionary Product Award, je pokrytý masivním hliníkovým obalem a může se použít na klasický přenos souborů, zálohu nebo právě pro přímou práci s disky. OWC tvrdí, že USB dosahuje rychlosti trvalého přenosu dat až 433MB/s s minimální přístupovou dobou. Je vhodný také pro přímou instalaci operačního systému u počítačů s pomalým vnitřním úložištěm, jako jsou například iMacy s plotnovým diskem.

PR_EnvoyProMini

Envoy Pro mini bude dostupný již tento měsíc, a to hned ve dvou velikostech: 120 GB (cena 119 dolarů, přibližně tři tisíce korun) a 240 GB (199 dolarů, necelých pět tisíc korun). OWC dodal, že brzy přijde i třetí velikost: 480 GB. Její cena však ještě není známa.

Další info: OWC