Duet: skutečně použitelný monitor z iPadu [Představení]

Způsobů, jak proměnit iPad v přídavný monitor k Macu je spoustu. Ale teprve až Duet je použitelný bez kompromisů.

Hlavním problémem dřívějších řešení je především způsob přenosu obrazu z Maca na displej tabletu. Pokud je pro ně použito bezdrátové sítě, nese to s sebou jak ztrátu kvality obrazu, tak i zpožděné zobrazování.

To úplně jinak jde na celou věc projekt Duet, za kterým stojí Rahul Dewan. Ten pracoval tři roky přímo v Applu a jako vývojový inženýr pracoval na projektech iPad u iMacu. Dá se tak říci, že o fungování těchto zařízení toho ví skutečně hodně.

Duet Display   Ex Apple Engineers Turn Your iPad into a Second Display for your Mac

V čem se tedy Duet Display liší od podobných konkurenčních záležitostí? Především způsobem připojení a přenosem signálu z počítače do tabletu. Dewan zavrhl bezdrátový přenos a vsadil na přenos kabelem. Využívá se přímo základní propojovací kabel od iPadu, tedy jak verze s Lightning konektorem, tak i se starším Dock konektorem.

Díky tomuto přepojení je kvalita obrazu na vysoké úrovni a v podstatě bez znatelného zpoždění. iPad tak můžete použít jako skutečně plnohodnotný externí monitor, který vzdálen i přehrávání videa nebo práci s náročnějšími programy.

[HTML1]

Aplikace podporuje jak zapojení v režimu na šířku, tak i na výšku. Podporovány jsou i iPady s Retina rozlišením, ovšem čím větší rozlišení, tím větší zatížení pro připojený Mac. Ovšem pokud máte některý z novějších Maců s procesorem z rodiny Core iX, neměli byste pozorovat výraznější problémy s výkonem. U starších Maců pak máte k dispozici volby, které počítači uberou něco ze zátěže, jako například změnu obnovovací frekvence ze 60 Hz na polovinu.

Zprovoznění aplikace je snadné, stačí si stáhnout aplikaci Duet Display do obou zařízení, nainstalovat a poté restartovat počítač. Potom již jen obě zařízení spojíte kabelem a máte hotovo. A vzhledem k propojení kabelem se připojený iPad současně také nabíjí.