Apple novinky: 3. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třetí týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Britský předseda je proti zabezpečení

01Teroristický útok, který otřásl nejen Paříží, ale celým světem, přesvědčil britského předsedu Davida Camerona, aby změnil svůj pohled na zabezpečení chatovacích aplikací. Programy jako WhatsUp, SnapChat a další, šifrují své datové přenosy. Podle nového stanoviska však budou nuceny komunikaci na vyžádání zpřístupnit.

Vláda nyní nemá prostředky k zařízením, která tuto komunikaci využívají a ani nemá žádná zadní vrátka do zabezpečení operačních systémů. Hodlá tedy připravit takový zákon, aby bylo možné šifrovanou komunikaci kontrolovat. Podle Davida Camerona není možné, aby v případě teroristické hrozby nešlo díky šifrování případnému útoku zabránit.

Zdroj

Řidiči autobusů si stěžují

Foto: Karl Mondon/Bay Area News Group
Foto: Karl Mondon/Bay Area News Group

Pracovníci dopravní společnosti, kteří zajištují přepravu zaměstnanců velkých IT firem v oblasti Sillicon Valley, podepsali petici. Následují výzvu černošského aktivisty Jesseiho Jacksona bojujícího za lepší podmínky zaměstnanců. Před časem se setkal i s Timem Cookem. V budoucnu prý uvidíme výsledky jejich setkání.

Řidiči, vozící nejen jablečné inženýry, si ztěžují na nedostačující podmínky a hlavně kritizují úroveň svých platů. Bydlení v oblasti technologických gigantů je velice nákladné, levnější bydlení je zase příliš daleko od místa jejich práce. Čas mezi směnami procestují a nedostávají zaplaceno ani za čekací doby na odpočívadlech.

Společnost, která tyto řidiče zaměstnává, musí zvážit úpravu jejich platů, pokud bude chtít dále nabízet kvalitní služby svým obchodním partnerům.

Zdroj

Apple a Ericsson míří k soudu

03Nebývá příliš časté, aby se Apple objevil u soudu coby žalobce, přesto k tomu občas dochází. Aktuální spor se zaměřuje na licenční poplatky placené za technologie LTE společnosti Ericsson. Při uvedení prvního iPhone v roce 2008 se obě společnosti dohodly na placení určité částky, přestože tehdejší model LTE nevyužíval.

Technologický vývoj však pokročil a jablečná společnost se domnívá, že poplatky, které nyní platí Ericssonu, nejsou adekvátní k tomu, jak jsou technologie v iPhonech využívány. Navíc, poplatky se platí dle ceny celého zařízení, což rovněž neodpovídá využití patentů.

Jelikož se Apple a Ericsson nedohodli, věří, že jim v tomto směru pomůže soud.

Zdroj

Konkurence Apple Pay

04Platební systém Apple Pay, který dovoluje majitelům jablečných telefonů a tabletů platit s jejich pomocí u bezdotykových terminálů, se těší v zámoří velké oblibě. Podle posledních informací po dvou měsících od představení služba Apple Pay zaujímala 1% všech bezhotovostních plateb v USA.

Úspěchu si všiml i Google, jehož služba Google Wallet zatím nemá velký úspěch, proto by rád bezhotovostní platby rozšířil pomocí akvizice společnosti Softcard. Ta v současné době nabízí bezhotovostní platební aplikaci pro Android a Windows. Pokud ke koupi dojde, propojí se Google s těmi největšími poskytovateli mobilní sítě v USA Verizonem, T-Mobilem a AT&T. Ti totiž společně v roce 2010 založili společnost Softcard.

Zdroj