Apple novinky: 51. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě padesátý první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

iPhony budou mít rekordní závěr roku

01Společnost Gartner v úvodu týdnu zveřejnila své statistiky prodejů zařízení na mobilním trhu, z nichž je patrný nárůst prodejů všech zařízení. Těch bylo v posledním roce prodáno 456 milionu z čehož 66% procent tvořily chytré telefony. O proti roku loňskému se jedná o nárůst ve výši 20%. Přehled ukazuje Samsung v pozici lídra mobilního trhu i přes to, že z jeho podílů ujídají menší producenti. Prodeje korejského giganta rok od roku klesají. Největším problémem pro něj kupodivu není Apple, ale společnost Xiaomi. Ta se v posledním roce zaznamenala velký skok, přitom se orientuje na stejné trhy.

I přes výraznou převahu zařízení s Androidem předpokládá Gartner, že Apple zažije se svým iOS nejlepší čtvrtletí ve své historii. Úspěch obou variant nového iPhone 6 by měl zajistit nárůst prodejů i tržního podílu.

Zdroj

Apple a GTAT se dohodly

02GT Advanced Technologies se s Applem dohodly na ukončení jejich sporu a tuto dohodu posvětil také soud. Původní požadavek Applu, aby společnost GTAT dodala dohodnuté množství safírového skla v určité kvalitě nebyl dodržen, což spolu s chybami v managementu vedlo k vyhlášení bankrotu.

Obě společnosti se dohodly na tom, že GTAT vrátí během čtyř let peníze, které ji Apple zapůjčil. Finanční prostředky získá prodejem svého výrobního zařízení. Vedení GTAT věří, že dohoda je příležitost k novému začátku.

Zdroj

Apple uzavřel ruský online obchod

03Nestabilní rubl a jeho strmý pád v posledních dnech dovedl kalifornskou společnost k úplnému zastavení distribuce svých zařízení. Oficiální správa hovoří o přehodnocení cen, které vedlo k uzavření online obchodu a neuvádí žádný termín, kdy bude opět otevřen.

I přes intervence ruské centrální banky se nedaří propad rublu zastavit a měna i nadále oslabovala. Rusko zažívá v současnosti nejhorší finanční situaci od roku 1998, kdy ekonomická krize vyvrcholila v bankrot.

Otázkou zůstává, zda rozhodnutí Applu bude signálem i pro další společnosti, které působí na stejném trhu.

Zdroj

Nekalé praktiky v Kanadě

04Kanadský federální soud nařídil místnímu zastoupení Applu, aby poskytlo veškeré dostupné informace a dokumenty úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Tento požadavek souvisí s vyšetřováním, které právě probíhá. Podle něj se Apple dopustil nekalého soutěžního jednání uzavřením dohody s místními operátory, na základě které zvýšili cenu konkurenčních přístrojů, aby jim nový model iPhonu lépe konkuroval.

Vyšetřování teprve započalo a je docela možné, že se taková dohoda neprokáže.

Zdroj

McDonald testuje iBeacon

05Řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald začal testovat technologii iBeacon v některých svých provozovnách a hlásí poměrně úspěšné výsledky. Společnost Piper, která síť bluetooth vysílačů provozuje, zahájila pilotní projekt. V něm nabízí nejen vlastní zařízení využívající technologii iBeacon, ale také samostatnou aplikaci pro veškeré dostupné platformy.

McDonald uvádí, že během zkušebního provozu se zvýšila měsíční prodejnost kuřecích kousků a hamburgerů o 8%. Bude-li pilotní provoz úspěšný, výrobce obložených housek plánuje rozšířit majáky i do dalších provozoven.

iBeacon není jedinou technologickou novinkou, kterou McDonald zkouší. Rovněž jako jeden z prvních začal akceptovat bezkontaktní platby Apple Pay.

Zdroj