Postavte si svůj vlastní Apple I [Video]

Původní osmibitový počítač Apple I je skvostem, který by chtěl mít ve své sbírce nejeden z nás. Pokud nemáte naditou prkenici, bude vám stačit trocha zručnosti. Teda hodně zručnosti a ještě více znalostí.

Dostat se k originálnímu počítači Apple I je již v dnešní době poměrně drahý byznys. Z originálních dvou set kusů sestavených Stevem Wozniakem zbývá ještě kolem 50 přístrojů, avšak cena každého z nich se v aukcích pohybuje kolem milionu dolarů. Proto se k nim většinou dostanou ti „z vyšší třídy“ nebo popřípadě muzea.

Pokud však nemáte problém se skládáním vlastních produktů, Ben Heck na YouTube natočil jeden ze svých pověstných tutoriálů věnovaný právě tomuto prvnímu jablečnému počítači. Videonávod je rozdělen do tří částí, které vám ukazují, jak si sestavit svou vlastní repliku tohoto přístroje. Jediné, čemu musíte po úspěšném sestavení odolat, je pokušení dát tyto repliky do aukcí se záměrem prodat je coby originály.

[HTML1]

Pamatujte také, že stařičký počítač, který stavíte, není nový MacBook Pro, takže jeho praktické využití nebude valné. Na druhou stranu vaše sebevědomí jistě dosáhne nadpozemských výšin. Pokud se do stavby pustíte a povede se vám, ozvěte se – odměníme vás doživotním předplatným časopisu SuperApple Magazín.

Co je původní Apple I

Apple_ITyto počítače se prodávaly jako stavebnice, postavené na mikroprocesoru MOS 6502 , který byl taktovaný na frekvenci 1MHz. Kapacita operační paměti činila v základní sestavě 4 kB, kterou bylo možné rozšířit na 8 kB. Další možné rozšíření mohlo být provedeno pomocí rozšiřující karty a velikost operační paměti dosahovala až 48 kB. Apple I také zahrnoval samonaváděcí programový kód na ROM (paměť určená pouze pro čtení), který zjednodušoval uvedení do chodu. Ačkoli byl stroj jednoduchý, i přesto to byl designově mistrovský kousek, který používal daleko méně součástek, než cokoli jiného v jeho třídě. Wozniak rychle získal reputaci mistrovského designéra.

Grafické promítnutí bylo prováděno pomocí obvyklého televizního modulátoru. Nebyly to displeje, které známe u pozdějších strojů, ale text byl zobrazován velmi pomalu, v 60 znacích za sekundu. Avšak toto bylo stále rychlejší, než tehdejší dálnopis. Video ovladač počítače Apple I. zobrazoval textový režim 40 znaků na 24 řádcích v textu a znázorňoval jen velká písmena. Možnost ukládání dat je realizována skrze kazetové rozhraní počítače, pro načítání a ukládání programů v rychlosti 1200 bit/s. [Wikipedia]