iPhony 6 a 6 Plus přijdou do Česka 24. října. Jenže bude jich dost?

Apple vydal zprávu, podle které se nové mobilní telefony iPhone 6 a 6 Plus začnou v Česku prodávat již 24. října, na Slovensku pak o týden později.

Počínaje pátkem 17. října začne Apple postupně uvolňovat prodej nových iPhonů v dalších zemích. Jako první přijdou v tento datum na řadu země jako Čína a Indie. Česká republika se zahájení prodejů dočká v pátek 24. října, na Slovensko pak novinky dorazí v pátek 31. října.

Velkou neznámou však zůstává reálná dostupnost těchto modelů. Vycházíme z toho, že ani v současné době není ve volném prodeji dostatek telefonů, není možné jen tak přijít do oficiálních Apple Store obchodů a odnést si telefon v barvě a konfiguraci, jakou si přejete. V některých Apple Storech seženete ve volném prodeji pouze základní 16GB modely, v jiných bez předobjednávky nemáte šanci. Výrobní kapacita zkrátka nestačí pokrýt ani současnou poptávku pro novinkách.

A teď si vezměme v úvahu fakt, že v pátek sedmnáctého začnou prodeje v tak lidnatých zemích, jako je Čína nebo Indie, kde bude množství potřebných telefonů enormní. Nedá se tedy předpokládat, že by o několik dnů později zaplavily Česko bohaté zásoby velkých iPhonů, vždy/t ve stejný den míří iPhony mimo jiné i na poměrně velký trh v Polsku.

Obávám se tak, že jediný způsob nákupu pro mnoho uživatelů bude i po tomto datu prostřednictvím některého z překupníků. Stejně, jako je tomu ještě dnes v zemích s oficiálním Apple Storem. Jako například na této fotografii ze včerejšího večera z Hong Kongu – přestože je to od toho místa do Apple Storu pouhé dvě minuty cesty, jsou tito překupníci jedinou možností, jak iPhone 6 nebo 6 Plus koupit. A to byl Hong Kong v úplně první vlně zemí, ve kterých prodeje odstartovaly.

IMG_0436

Oficiální české ceny Apple nezveřejnil.