Apple novinky: 42. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý druhý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple likviduje Finsko

01Světově uznávaná finanční a ratingová společnost Standard & Poor, která hodnotí nejen státy a jejich ekonomiku, snížila Finsku známku AAA na AA+ a upravila výhled ekonomiky z úrovně stabilní na negativní.

Na tento velmi znepokojivý výsledek reagoval finský předseda vlády Alexander Stubb. Podle něj za snížením hodnocení stojí propad dvou tuzemských šampionů.

Prvnímu z nich, Nokii, zavařil údajně velký rival Apple, který svým iPhonem konkurenci totálně odrovnal. Předseda si nejspíš nevšiml, že Nokia, která dominovala mobilnímu trhu, naprosto ignorovala změnu trhu a pro své přístroje zvolila ne příliš vhodný operační systém. Pád který následoval zakončil Microsoft odkupem mobilní divize.

Druhou oblastí, ve které Finsko jednoznačně dominuje, je zpracování dřeva a produkce papíru. I zde je ovšem směr trhu veden spíše k elektronickým médiím než k těm tištěným. Premiér opět za tuto změnu viní Apple a jeho iPad, který může za neblahé výsledky tuzemského papírového průmyslu.

Zdroj

GT Advaced Technologies bude propouštět

First SolarKauza producenta safírového skla a obchodního partnera Applu pokračuje. 6. října firma ohlásila svůj bankrot a požádala o ochranu před věřiteli. V uplynulém týdnu oznámila masové propouštění zaměstnanců ve svém závodě v Arizoně u městečka Mesa a uzavření druhé továrny ve státě Massachusetts.

O práci do konce letošního roku přijde více než 700 zaměstnanců. Podle zprávy vice-prezidentky personálního oddělení bude propuštěno 524 dělníků, 108 technických, 70 správních a 25 administrativních pracovníků.

Safírové sklo se v současnosti používá v jablečných výrobcích ke krytí čočky fotoaparátu a dotykového senzoru. Jeho větší využití se předpokládalo u nových modelů mobilních telefonů iPhone 6. K tomu však nedošlo a navíc Apple pozastavil poslední přislíbenou platbu ve výši 139 milionů dolarů. Tyto dvě skutečnosti údajně vedly k platební neschopnosti firmy.

Zdroj

Bezpečnostní složky tlačí chtějí přístup k telefonům

03Před nedávnem jsme informovali, největší představitel FBI James Comey prohlásil, že by Apple a Google měli zpřístupnit data uživatelů zpravodajským službám.

Své tvrzení zopakoval i při posledním rozhovoru ve vysílání stanice CBS. Jeho lobbing pokračuje. Tvrdí, že zabezpečení telefonů šifrováním a ochrana dat uživatelů je marketingový tah, který staví zákazníky nad zákon. Není možné, aby v případě teroristické hrozby nebo únosu nebylo možno využít veškerou dostupnou techniku ke sledování mobilního zařízení a získání dat.

Comey přirovnává takto zašifrovaný přístroj k prodeji aut, které nemohou bezpečnostní složky otevřít a k domu, do které s povolením zákona nesmí nikdo jiný vstoupit, než jeho majitel. Veřejnosti nabízí otázku, zda opravdu chtějí žít v takovém prostředí.

Tim Cook již dříve řekl, že tyto informace Apple nemá, a že data jsou zašifrovaná bez možnosti získat šifrovací klíče.

Comey není jediný veřejný činitel, který se k zabezpečení mobilních přístrojů kriticky vyjádřil. Americký generál Erick Holder rovněž prohlásil, že je možné prosazovat zákon a přitom adekvátně zajistit ochranu osobních dat.

Zdroj

Dropboxu utekla data

04Možná jste to v záplavě novinek ani nezaznamenali, ale v rekapitulaci týdne by tato informace rozhodně neměla chybět. Dropbox v minulém týdnu oznámil únik přihlašovacích údajů. 400 uživatelských jmen spolu s hesly byla vystavena na internetu s tím, že dalších sedm milionů je rovněž k dispozici.

V reakci na tuto skutečnost uvedli zástupci Dropboxu na svém blogu zprávu, ve které se hovoří, že útočníci získali údaje ze služby, která s úložištěm pracuje. Hesla napadených uživatelských účtů byla nastavena jako neplatná a klienti si musí vytvořit nová.

Všichni aktivní zákazníci byli v e-mailem informování o této skutečnosti a upozornění na nutnost své heslo změnit, či znovu aktivovat. Rovněž dostali doporučení aktivovat si dvojité ověření s pomocí mobilního telefonu.

Zdroj