Apple novinky: 37. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý sedmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

iPhone 6, Apple Pay, Watch

01Tou největší událostí uplynulého týdne byla bezesporu keynote, která přinesla novinky nejen na poli mobilních telefonů.

Apple představil nové iPhony nesoucí označení 6 a 6 Plus s velikostí displeje 4,7 respektive 5,5 palců. Pohánět je bude chip A8 a sekundovat mu bude vylepšený M8.

K tomu navíc přidal další službu jablečného ekosystému s názvem Apple Pay. NFC čip uvnitř nových modelů iPhonu dovoluje bezdrátovou platbu u terminálu, které tuto technologii podporují. Apple se snaží pomocí Touch ID ulehčit našim kapsám od karet a zvýšit bezpečnost bezhotovostních plateb. Podle nejnovějších zpráv bude z každé takto provedené transakce získávat 0,15%.

Ikonické „One More Thing….“ uvedlo na závěr velké show nejosobnější zařízení v rodině jablečných výrobků. Apple Watch jsou velmi precizně zpracované chytré hodinky. Na trh dorazí začátkem příštího roku a všichni pevně věří, že budou mít obrovský úspěch.

Mnoho dalších informací o výše popsaných novinkách najdete na našem webu.

Digitalizace tištěných knih

02Digitalizace knih bez svolením autora dostala posvěcení Soudního dvora Evropské Unie. Ten rozhodl, že knihovny mohou bez svolení autora digitalizovat knihy, aby je následně mohly na svých terminálech nabízet jako studijní materiály. Jejich tisk a přenášení na paměťových zařízeních je však stále zakázán.

Rozhodnutí bylo reakcí na stížnost německého nakladatelství Eugen Ulmer KG, které žalovalo knihovnu Technické univerzity v Darmstadtu z porušení autorských práv pořízením digitální kopie jejich učebnice.

Knihovny tedy mohou využít výjimku z evropské směrnice o autorském právu a zpřístupnit digitální knihy svým návštěvníkům.

Zdroj

Funkce SMS Continuity nebude dostupná

03Během představení iOS 8 jsme měli možnost vidět spoustu zajímavých funkcí, které systém daleko více přibližují každodennímu používání. Jednou z nich byla funkce Continuity, která umožňuje nerušeně přesouvat svou práci mezi zařízeními. Rozpracovaný dokument na Macu klidně dokončíte na iPadu. Součástí této funkce jsou také hovory a SMS. Telefonní přístroj již nemusíte stále nosit při sobě a pokud jste v dosahu téže WiFi, budete schopni vyřídit si hovor nejen na počítači a tabletu. Textové zprávy budou rovněž dostupné na všech jablečných zařízeních.

To vše uživatele měli získat s uvedením iOS 8, kterého se dočkáme na přelomu tohoto týdne. Podle posledních informací to však vypadá, že Apple nepovažuje posílání zpráv touto službou za bezchybné a rozhodl se tuto část zpřístupnit až během října.

Zdroj

U2 dostalo 100 melounů

04Letošní poslední keynote byla výjimečná ještě jednou věcí. Na jejím závěru se na pódiu objevila irská roková kapela U2 a v připraveném rozhovoru s Time Cookem nabídla svůj nejnovější počin zákazníkům Applu. Bono však trefně podotkl, že zde nejsou pro to, aby podporovali hudbu zadarmo a proto musel Apple zaplatit. Přesně řečeno kapela a vydavatel dostali 100 milionu dolarů.

Novinka s názvem Songs of Innocence byla po skončení prezentace k dispozici v iTunes ke stažení každému uživateli. Někteří byli však velmi nemile překvapeni, když se jim kompilace sama stáhla do jejich knihovny iPodu. Hudba se jim nelíbí a požaduji od Applu její odstranění.

Zdroj