Asus Essence One MKII: kvalitní D/A převodníky se sluchátkovým zesilovačem

S čím přicházejí přímí nástupci úspěšného modelu externí zvukové karty Xonar Essence One? Výrobce slibuje čisté zvukové podání a precizní, detailně prokreslený přednes.

D/A převodník Essence One MKII využívá nejnovější technologii DSD pro kódování a konverzi zvuku, jež zachovává věrnost originálního zdroje zvuku. Nechybí ani speciální propojka pro přepínání úrovně zesílení, takže lze kromě velkých sluchátek používat také in-ear monitory (IEM).

Essence_One_MUSES_MKIIEssence One MKII je k dispozici ve dvou provedeních – Essence One MKII a Essence One MKII MUSES Edition. Obě se vyznačují plně vyváženým rozložením tištěného spoje, což zaručuje věrnost zvuku, využívají sluchátkový zesilovač se dvěma převodníky Texas Instruments LME49600 a osminásobné symetrické převzorkování zajišťující čistý a stabilní zvuk ve vysokém rozlišení.

D/A převodník Essence One MKII zachovává věrnost originálního zdroje zvuku. Podporuje 2,8MHz metodu kódování a konverze DSD prostřednictvím DSD přes PCM (pulse-code modulation), známou jako DoP. Formát DSD 2,8 MHz využívá 64krát vyšší vzorkovací frekvenci než běžné kompaktní disky (CD) a přehrávaný zvuk tak má mnohonásobně vyšší rozlišení.

Essence One MKII dále využívá osminásobné symetrické převzorkování, které umožňuje zachovat i nejjemnější detaily originální nahrávky a zvýšit kvalitu reprodukce. Symetrické převzorkování převodníků Essence One MKII zvyšuje kvalitu vstupního zdroje z 44,1/88,2/176,4 kHz na 352,8 kHz / 32 bitů a v případě 48/96/192kHz zdrojů až na 384 kHz / 32 bitů. Přitom nedochází ke chvění jako při použití asymetrického převzorkování.

Essence_One_MKII

Zesilovač D/A převodníku Essence One MKII dokáže vybudit jak 16ohmové in-ear monitory (IEM), tak také velká high-endová sluchátka s impedancí 600 ohmů. Vděčí za to speciální propojce pro přepínání úrovně zesílení. Sluchátkový zesilovač tak vždy nabídne velmi kvalitní poslech.

Mezi výstupy najdeme jeden 6,3mm konektor, stereofonní RCA výstup (phono) a pár konektorů mini-XLR pro maximální čistotu signálu a minimální rušení. To ocení zejména uživatelé, kteří požadují perfektní poslech přes sluchátka. Vstupní signály lze přivést digitálně přes USB, Toslink nebo koaxiální kabely.

xonar essence oneZvukový výstup D/A převodníku Essence One MKII dosahuje vysoké věrnosti díky SNR (odstup signál-šum) s hodnotou 120 dB a vyváženému rozvržení tištěného spoje vybaveného dvěma D/A převodníky Texas Instruments PCM1795. D/A převodník je vybaven lineárním napájecím zdrojem s toroidním transformátorem, který zajišťuje čisté a stabilní napájení, aniž by docházelo k rušení signálu. Tenkovrstvé kondenzátory WIMA FKP 2 a FKS 2 snižují kolísání a garantují bohatý zvuk.

Essence One MKII je vybaven 11 vyměnitelnými operačními zesilovači (op-amps), které umožňují snadnou úpravu zvuku. Model Essence One MKII MUSES Edition navíc disponuje šesti operačními zesilovačů MUSES 01. Jedná se o první operační zesilovače na světě, které využívají vnitřní vodiče z velmi čisté bezkyslíkaté mědi. Výsledkem je věrná tonální charakteristika, perfektní prostorové podání a průzračné vokály.

Je potěšující, že oba převodníky fungují bez problémů s OS X verze 10.8 a vyšší bez potřeby instalace dodatečných ovladačů.

Převodníky se na českém a slovenském trhu objeví na počátku srpna/augusta. Model Essence One MKII se bude prodávat za 16 990 Kč, resp. 617,90 euro s DPH. Lépe vybavený D/A převodník Essence One MKII MUSES Edition bude stát 22 590 Kč, resp. 820,90 euro s DPH.