Apple novinky: 34. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý čtvrtý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Tim Cook v nemocnici

01Výkonný ředitel cupertinské společnosti navštívil jednu z mnoha nemocnic, v nichž se k léčbě pacientů používá nejmodernější technika v propojení s iPady. Tentokrát se jednalo o zdravotnické zařízení v Palo Alto, kde se léčí zranění vojáci.

Zapojení iOS přístrojů v lékařství bude s novou verzí operačního systému mnohem větší díky zabudované schopnosti zpracovávat data z externích zdrojů a smysluplně je zobrazovat. O produkty Applu se začínají zajímat některé společnosti, které by rády využily budoucí iWatch ke sledování zdravotního stavu svých zaměstnanců. Věří, že jim to pomůže snížit náklady na lékařskou péči a pojištění.

Zdroj

Apple získal cenu Emmy

02Přesněji řečeno televizní reklama, která o vánocích loňského roku brázdila nejen americké stanice. I my jsme si ji díky zahraničním a tuzemským webům mohli vychutnat. Reklamní spot s názvem „Misunderstand“ propaguje vzájemné propojení iPhone 5s a Apple TV funkcí AirPlay a ukazuje jak snadno může být film natočen, sestříhán a prezentován.

Tvůrcem reklamy je agentura Media Arts Lab, kterou se Apple snaží nahradit vlastními zaměstnanci a nově nabíranými experty. Jedním z nich je také bývalý šéf sociálních médií firmy Nike Musa Tarig.

Další nominované v kategorií vynikající reklamy byly společnosti General Eletric, Nike a Budweiser.

Zdroj

Spam přes iMessage

03Společnost Cloudmark, která se zabývá internetovou bezpečnostní tvrdí, že až třetina spamu v mobilních přístrojích je zaslaná prostřednictvím služby iMessage. Na vině je údajně možnost posílat zprávy přímo z Macu s využitím několika řádek kódu.

K využití služby iMessage není totiž zapotřebí aktivní telefonní číslo, ale postačí registrovat si emailovou adresu. Apple údajně kontroluje jak často jsou zprávy posílány z konkrétní adresy a v případě, že má podezření na spam, adresu zablokuje. Problém však je v tom, že stejnou adresu je možno za pár dní použít znovu.

Spameři využívají více aktivních emailových adres a tyto průběžně střídají. Jedinou obranou proti těmto otravným iMessage je změna nastavení příchozích zpráv.

Apple o tomto problému ví a pracuje na jeho vyřešení.

Zdroj

Sociální šikana v Brazílii

04Soudce Paulo Cesar de Carvalho se rozhodl rázně zatočit s „anonymní sociální šikanou“ a nařídil, aby aplikace Secret byla stažena z App Strou a Google Play.

Secret slouží k tomu, abyste anonymně sdíleli s ostatními své nápady a myšlenky. Napojením na kontakty rozešle zprávu těm, kteří jsou ve službě zaregistrovaní. Pokud se jim vaše zpráva líbí, přeposílají ji automatický dalším. Takto se vzkazy šíří a vy jen díky přibývajícím srdíčkům vidíte, kolik lidí ji již přeposlalo.

Nařízení soudce ovšem nekončí pouze u odstranění aplikace z internetových obchodů, ale rovněž požaduje, aby Apple i Google tuto aplikaci smazali z přístrojů svých zákazníků v Brazíli.

Společnost která stojí za aplikaci Secret ihned vyslala do Brazíli svého konzultanta, aby situaci vyřešil.

Prozatím není jasné, zda Apple a Google disponují takovou technologií, která by vzdáleně umožnila odstraňovat aplikace z přístrojů ale již dříve byli schopni zabránit spuštění některých nežádoucích programů.

Zdroj